Sedmi Dani kosidbe

Tradicija uvrštena u svjetski kalendar festivala

Kosac
08.07.2013.
u 10:04

Atraktivna je bila nedjelja gdje se na Kupreškom polju održavalo natjecanje u košenju, ali i u starim sportovima poput kamena s ramena, skoka u dalj...

Već tradicionalna manifestacija CIOFF Međunarodni festival “Dani kosidbe - Kupres BiH 2013.” i ove godine je okupio tisuće ljudi iz raznih krajeva BiH.

Sportska natjecanja

Festival je trajao četiri dana, a mnogima je bio zanimljiv upravo zadnji dan kada se na kupreškom polju organizira natjecanje u košenju, ali i natjecanje u starim sportovima bacanje kamena s ramena, potezanje konopa, skok u dalj, ali i međunarodne galopske utrke. Kako je kazao direktor festivala Ante Čičak, festival je trajno uvršten u CIOFF (Koncil međunarodnih organizatora festivala folklora), Svjetski kalendar festivala, jer je dostigao standarde međunarodnih festivala koji, na globalnoj razini, prezentiraju tradicijsku glazbu, ples, rukotvorine i druge tradicijske umjetnosti, stare zanate i sportove, čiji je cilj očuvanje i prezentiranje nematerijalne kulturne baštine i širenje kulture mira i povjerenja među narodima svijeta. Sveukupni cilj projekta je trajno pridonositi razvoju održivog kulturnog turizma u regiji i razvijati svijest o važnosti umjetnosti, kulture i kulturne baštine za poboljšanje kvalitete života, opći društveni, gospodarski i socijalni boljitak.

- Kao sastavni dio širega kulturno-turističkog projekta, izraslog iz jedinstvene kupreške manifestacije natjecanja kosaca u košnji trave ručnom kosom, koja ima višestoljetnu tradiciju, te drugih tradicijskih sportova i zanata, festival daje i svojevrstan pečat početku ljetne turističke sezone u Kupresu i široj regiji, prije svega zbog atraktivnosti i kvalitete, dužine trajanja, masovnosti i raznovrsnosti kulturnih sadržaja, kazao je Čičak.

Međugorje i Livno

Dani kosidbe su gostovali i u Herceg Etno selu u Međugorju gdje su održali cjelovečernji program, a gostovanje su imali i u Livnu. Kažimo i to kako je u sklopu Dana kosidbe održano prvenstvo lovačkih udruga HBŽ-a u lovnom streljaštvu gdje je sudjelovalo pet ekipa. Prvo mjesto osvojio je LD TETRIJEB KUPRES, drugi su bili LD CINCAR LIVNO, a treći ponovno LD TETRIJEB KUPRES. Pojedinačno, pobjednik je bio Jure Smoljo, drugi Jozo Kaštelan, dok je treće mjesto osvojio Zoran Lovrić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?