USKRS UZ PAKAO KALIFATA

Zbog Biblije su mi razapeli susjeda

Foto: Reuters/PIXSELL
Zbog Biblije su mi razapeli susjeda
15.04.2017.
u 16:08
Pogledaj originalni članak

I ovaj Uskrs, većina kršćana na Bliskom istoku, a posebice u Siriji i u Iraku, obilježit će u izbjeglištvu, ali s nadom kako će sljedeći ipak provesti u svojim domovima iz kojih su ih protjerali teroristi ISIL-a. Četvrti u kojima žive kršćani u Damasku krcati su izbjeglicama iz Rake, Der Ar Zora i ostalih mjesta koja su pod kontrolom terorističke organizacije Islamske države.

Uskrs u progonstvu

– Morao sam napustiti svoj dom u Raki – govori Josef koji već dvije godine živi u izbjeglištvu u kršćanskoj četvrti Bab Touma u Damasku. Ubili su mi brata i dva sina, a susjeda su razapeli na križ. Sve to samo zato što su kod mene u kući našli Bibliju – vidno potresen dodaje Josef nadajući se kako će idući Uskrs ipak proslaviti u svom domu, koliko god bio razrušen.

Iako nema službenih podataka, iz područja koje je pod kontrolom terorističke organizacije Islamske države u Siriji izbjeglo je više od 70 tisuća kršćana od kojih je većina izbjegla u zapadne zemlje.

– Umjesto da nam kršćanski svijet pomaže da opstanemo u Siriji na svom ognjištu, oni nam olakšavaju put odlaska iz Sirije. Čim saznaju da smo kršćani, bez ikakvih problema nam izdaju vize za zemlje članice EU i SAD. Ne znam kome je cilj isprazniti Bliski istok od kršćana? Ja ću ostati tu i po cijenu života jer to je moj dom, tu smo autohtoni potomci Isusa Krista – kazao je Nizar, kršćanin koji je izbjegao iz grada Der Ar Zor.

Ostaju po cijenu života

Slična je situacija i u Iraku u kojem je prije invazije predvođene SAD-om 2003. godine bilo oko 1,5 milijuna kršćana, a sada ih je ostalo nekoliko stotina tisuća. Dio njih proslavit će Uskrs na ulicama Erbila i u gradu Karakošu, koji je iračka vojska uz pomoć kurdskih postrojbi oslobodila, a u kojem je do 2014. živjela gotovo četvrtina iračkih kršćana.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.