Suzbijanje pandemije

WHO poziva bogate zemlje da uplate još 16 mlrd dolara za borbu protiv covida

WHO poziva bogate zemlje da uplate još 16 mlrd dolara za borbu protiv covida
09.02.2022.
u 13:39
Pogledaj originalni članak

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je u srijedu bogate zemlje da uplate još 16 milijarda dolara potrebnih za cjepiva, testove i lijekove siromašnim državama u borbi protiv pandemije covida-19.

“Znanost nam je osigurala sredstva potrebna” za borbu protiv pandemije te “ako se ona solidarno raspodijele u svijetu, moći ćemo ove godine okončati covid-19” kao svjetsku zdravstvenu prijetnju, rekao je generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“Ako bogate zemlje uplate pošten dio u program ACT-A, on može pomoći “zemljama niskog i srednjeg dohotka da povećaju postotak procijepljenosti, da povećaju testiranje i okončaju nestašicu lijekova”, navodi se u priopćenju.

Širenje vrlo zarazne varijante omikron čini potrebu za pravednom raspodjelom sredstava još hitnijom, naglasio je.

ACT-A, kratica za Pristup sredstvima protiv covida, utemeljile su velike međunarodne zdravstvene agencije, ali i druge ustanove kao što su Svjetska banka i Zaklada Bill i Melinda Gates.

Taj program treba ubrzati pristup sredstvima za borbu protiv covida-19 u siromašnim državama, a unutar njega djeluje sustav COVAX za pravednu distribuciju cjepiva koji je sredinom siječnja isporučio milijarditu dozu.

Za ACT-A potrebne su još  23,4 milijarde dolara do rujna 2022. godine, a do sada je prikupljeno samo 800 milijuna dolara.

Zato se pozivaju bogate zemlje da prikupe još 16 milijarda dolara.

Samo 0,4 posto do 4,7 milijarda testova na covid-19 korišteno je u siromašnim zemljama i samo 10 posto stanovništva primilo je najmanje jednu dozu cjepiva.

Nejednakost u pristupu sredstvima za borbu protiv covida smo produljuje pandemiju, istaknuo je južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa, supredsjedatelj vijeća ACT-A.

“Pozivam svjetske čelnike da povećaju solidarnost i ponesu svoj dio odgovornosti te pomognu spasiti živote”, apelirao je Ramaphosa.

Ključne riječi
WHO
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.