bruxselles

Uspješno završen zadnji ovogodišnji summit EU-a

Foto: REUTERS
Uspješno završen zadnji ovogodišnji summit EU-a
11.12.2020.
u 21:37
- Ovaj je summit bio test za Europu koji smo uspješno prošli, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron.
Pogledaj originalni članak

Čelnici zemalja Europske unije završili su sastanak na vrhu koji je neprekidno trajao 20 sati, a na kojemu je Hrvatsku predstavljao slovenski premijer Janez Janša. Napokon je riješena poljsko-mađarska blokada višegodišnjeg Unijina proračuna, čime je otvoren put milijardama eura koje će zemljama članicama pomoći da znatno brže prebrode posljedice koronakrize.

Za europskim je čelnicima neprospavana noć. Nakon maratonskog sastanka na vrhu dogovoreni su ambiciozni klimatski ciljevi i kompromisnim je rješenjem prekinuta mađarsko-poljska blokada višegodišnjeg proračuna i plana za oporavak teškog 1.8 bilijuna eura.

- Ovaj je summit bio test za Europu koji smo uspješno prošli, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron, prenosi HRT. 

- Sada moramo raditi na tome da zaključci o vlastitim sredstvima budu doneseni u nacionalnim parlamentima kako bismo mogli brzo operacionalizirati financije. To je sada velika zadaća, dodala je njemačka kancelarka Angela Merkel.

- Hrvatska sad ima zajamčene financijske poluge od 24,2 milijarde eura za gospodarski oporavak u sljedećih 10 godina. Čestitam svima na uspjehu!, napisao je na Twitteru hrvatski premijer Andrej Plenković.

Plenković se još oporavlja od zaraze koronavirusom pa je sjednicu pratio kod kuće, a Hrvatsku je na summitu predstavljao slovenski premijer Janez Janša.

- S gospodinom Plenkovićem bio sam u stalnom kontaktu. I on je probdio cijelu noć iako boluje od COVID-a. Konzultirali smo se o intervencijama u ime Hrvatske, rekao je slovenski premijer Janez Janša.

Fokus drugog dana summita bio je na klimatskim promjenama. Ambicioznim podizanjem letvice Europska unija potvrdila je vodeću ulogu na tom području.

-  Postigli smo sporazum o prijedlogu novog klimatskog cilja EU-a. Smanjit ćemo emisiju stakleničkih plinova za najmanje 55 posto do 2030., najavila je predsjednica Europske komisije Ursula Von Der Leyen.

Neizostavna tema - zajednička borba protiv epidemije.

- Sklopili smo sporazum o načinu distribucije cjepiva protiv bolesti COVID-19 i međusobnom priznavanju rezultata testiranja. Iduća ključna faza bit će istovremena distribucija cjepiva po cijeloj Europi, rekao je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Pregovori s Velikom Britanijom nisu urodili plodom pa je vrlo izgledno da će Britanci na staru godinu završiti prijelazno razdoblje i razići se s Unijom bez trgovinskog sporazuma.

- Nažalost, čini se da ne možemo ostvariti napredak u dvije ključne stavke - klauzuli koja bi ostavila Britaniju vezanom za pravila EU-a te ribarstvu jer mi tražimo kontrolu nad našim vodama, naglasio je britanski premijer Boris Johnson.

Europski čelnici pokazali su odlučnost proširenjem sankcija Turskoj zbog istraživanja plina u istočnom Sredozemlju, u vodama na koje pravo polažu Grčka i Cipar.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.