Papa Franjo:

Uskrs je u Pakistanu bio okrvavljen 'odvratnim atentatom...'

Foto: REUTERS
Uskrs je u Pakistanu bio okrvavljen 'odvratnim atentatom...'
28.03.2016.
u 13:26
Pogledaj originalni članak

Uskrs je u Pakistanu bio okrvavljen „odvratnim atentatom koji je doveo do pokolja mnogih nevinih osoba“, kazao je papa Franjo tijekom Regine Coeli, molitve koja od Uskrsa do Duhova zamjenjuje molitvu Angelusa, koju je izrekao na Uskršnji ponedjeljak sa svoga prozora na Trgu sv. Petra. Papa je pozvao pakistanske vlasti da zajamče sigurnost cijelom pučanstvu. 

„Još jednom ponavljam da nasilje i ubilačka mržnja vode samo do boli i uništenja, dok su štovanje i bratstvo jedini put za dolazak do mira“, kazao je Franjo. A, u uskršnjem obraćanju Urbi et Orbi (Gradu i Svijetu) s balkona bazilike svetoga Petra, papa 

Franjo je podsjetio na rane svijeta, koji je „pun osoba koje pate u tijelu i duhu“, te je pozvao na mir u ratom i sukobima rastrganim zemljama. 

„Neka uskrsli Krist naznači put nade za dragu Siriju, zemlju rastrganu dugim sukobom, s tužnim nizom razaranja, smrti, zanemarivanja humanitarnih prava i rastapanja građanskoga suživota“, kazao je Franjo i pozvao na štovanje dostojanstva i prava svih građana. Pozvao je na izravne mirovne pregovore Izraelaca i Palestinaca, na definitivno rješenje za rat u Ukrajini i podsjetio na žrtve terorizma, „slijepog i brutalnog nasilja“, kako je kazao, u Belgiji, Turskoj, Nigeriji, Čadu, Kamerunu, Obali Bjelokosti i Iraku, prenosi Vecernji.hr

Franjo je uputio posebni poziv da se ne zaborave izbjeglice, među kojima je mnogo djece, koji bježe od rata, gladi, siromaštva i socijalne nepravde. Ta naša braća i sestre prečesto na putu susreću smrt ili odbacivanje od stane onih koji bi im mogli ponuditi prihvat i pomoć. Na Veliki petak (25. ožujka 2016.) poslije križnoga puta kod Coloseumu u Rimu, papa Franjo je u molitvi bio izuzetno oštar. Spomenuo je kršćane koje se ubija radi njihove vjere „barbarskim mačevima“, te činjenicu da su „Sredozemno i Egejsko more postala nezasitna groblja“, okrivljujući za to „našu ravnodušnost i anestetiziranu savjest“.

Papa Franjo govorio je o nemoralnosti i egoizmu ljudi, korupciji i lopovstvu, ali i o spasonosnoj  snazi križa Kristova, naveo je zlo i dobro za koje je čovjek odgovoran. 

„O križu Kristov, i danas te vidimo u našoj braći i sestrama, ubijenima, živima spaljenima, zaklanima i obezglavljenima barbarskim mačevima uz kukavičke šutnje mnogih“, kazao je Franjo.  Kristov križ vidimo u licima ljudi, djece, žena, koji bježe od rata i nasilja i pri tom bijegu nalaze „smrt i mnoge Pilate koji peru svoje ruke“. Vidi se u „nevjernim slugama koji, umjesto da se liše ispraznih ambicija, čak i nevine lišavaju njihova dostojanstva“ te u „učenjacima smrti, a ne života, koji umjesto poučavanja milosrđu i životu, prijete kaznom i smrću te koji osuđuju pravednika“.

Papa je kazao da fundamentalizam i terorizam obeščašćuju Božje ime i koristi ga kako bi opravdali nezamislivo nasilje. Naglasio je kako trgovina oružjem potiče ratove, korupciju, razaranje okoliša te napuštanje starijih i potrebitih. 

„O križu Kristov, danas te također vidimo u onima koji te žele ukloniti iz javnih prostora i isključiti te iz javnoga života, u ime poganskog laicizma ili jednakosti kojoj si nas ti sam poučio“. kazao je Papa.

Međutim, istaknuo je kako svjetlo Kristova križa možemo vidjeti i u licima osoba posvećenoga života, dobrovoljcima i svima koji „ostavljaju sve kako bi povijali rane siromaštva i nepravde.“ Križ pokazuje i da je svjetlo zore snažnije od tmine noći.  Ništa ne može poraziti, zamračiti ili oslabiti Božju ljubav, kazao je Franjo.  

„Nemojmo upadati u ponor mržnje“, poziv je pape Franjo tijekom ovogodišnjeg Uskrsa okrvavljenog brojnim atentatima.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.