Direktor BioNTecha

Ugur Sahin: Pandemija će se širiti do 2022. godine

Ugur Sahin: Pandemija će se širiti do 2022. godine
08.05.2021.
u 11:04
Pogledaj originalni članak

Nagli porast zaraze koronavirusom u zemljama u razvoju, poput Indije, uslijed relativne oskudice u ponudi cjepiva, znači da će se pandemija širiti do sredine 2022. godine, rekao je Ugur Sahin direktor BioNTecha.

Zbog hitnosti, vlasti bi trebale razmotriti mjere kao što su miješanje i podudaranje cjepiva različitih proizvođača, rekli su osnivači BioNTecha.

Njemačka kompanija udružila se s kompanijom Pfizer Inc. kako bi testirala, proizvela i distribuirala cjepivo.

"Moramo osigurati zaista visoke stope cijepljenja širom svijeta. U suprotnom, nitko neće biti siguran", rekao je Sahin, te dodao da će pandemija prestati tek kad se "imunitet krda" ostvari širom svijeta.

"Sredinom 2022. čak će i regije s velikom gustoćom stanovništva poput Indije postići visoku stopu cijepljenja i imuniteta krda", rekao je Sahin.

"Vidjet ćemo u sljedećih 12 mjeseci kako sve veći broj industrijskih zemalja u razvoju i zemalja sa niskim prihodima dostiže ovu vrstu imuniteta krda samo povećanjem proizvodnih kapaciteta trenutno postojećih proizvođača i dodavanjem novih proizvodnih lokacija."

Sahin je rekao da proširuju proizvodnju sa više od 30 kompanija kako bi proizveli više cjepiva za opskrbu zemalja poput Indije.

Miješanje i podudaranje različitih vrsta cjepiva, uključujući kombiniranje onih zasnovanih na tehnologiji mRNA, kao što je BioNTech-ova, s tzv. virusnim vektorskim cjepivima poput AstraZeneca, moglo bi biti potrebno da bi se okončala pandemija, rekla je Ozlem Tureci, suvlasnica kompanije BioNTech.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.