ISTANBUL

Turska želi privremeno uhićenje Gulena uoči Bidenovog posjeta

Foto: Reuters/ PIXSELL
Turska želi privremeno uhićenje Gulena uoči Bidenovog posjeta
20.08.2016.
u 16:53
Pogledaj originalni članak

Turski premijer Binali Yildirim rekao je u subotu, uoči posjeta američkog potpredsjednika Joea Bidena, kako želi da SAD stavi propovjednika Fethullaha Gulena, optuženog za pokušaj puča sredinom srpnja, u "privremeni pritvor", javlja Hina.

Nekadašnji Erdoganov saveznik, a sada neprijatelj, Gulen odbacuje optužbe da stoji iza pokušaja puča 15. srpnja. 

Viši američki dužnosnik rekao je u petak novinarima u Washingtonu da je Turska zasad zatražila povratak Gulena, koji živi u Pennsylvaniji, samo na temelju kriminalnih optužbi koje nisu povezane s pučem.

Dužnosnik je dodao kako proces izručenja zna biti spor, a Turska je izrazila nezadovoljstvo što im SAD još uvijek nije predao tog bivšeg imama.

Očekuje se da će SAD poslati nekoliko stručnjaka State Departmenta i ministarstva pravosuđa kako bi pomogli Turskoj u zahtjevu za izručenjem prije Bidenovog dolaska. 

SAD također odbacuje teorije zavjere turskih provladinih medija koji tvrde da je Washington sudjelovao u pokušaju puča.

Turski premijer Yildirim je u razgovoru s novinarima u Istanbulu opisao odnos između Turske i SAD-a kao "umjeren", no ponovio je kako SAD ostaje "strateški partner". 

I Yildirim i američki dužnosnik, koji je htio ostati anoniman, smatraju kako će tema Gulena dominirati Bidenovim posjetom. Turska vlada od 2013. optužuje tog vjerskog vođu da vodi "paralelnu državu", te želi zbaciti Erdogana. 

Kritičari turske vlade ističu kako je Erdogan dopustio Gulenovim pobornicima da zauzmu položaje u državnoj birokraciji, koristeći ih kao prednost. Turska je od pokušaja puča suspendirala i smjenila preko 80 tisuća državnih službenika, te uhitila preko 20 tisuća ljudi. 

SAD i Turska razgovarat će i o situaciji u Siriji, gdje SAD podržava kurdske snage, turske neprijatelje, u borbi protiv Islamske države. 

Turska strahuje od kurdskih napredovanja jer smatra da bi to moglo potaknuti nacionalističke sentimente među kurdskom manjinom u njihovoj državi.

Yildirim je novinarima istaknuo kako se Turska protivi dijeljenju Sirije na etničkoj bazi, te je naglasio kako će u idućih šest mjeseci imati aktivniju ulogu da bi to spriječila. 

Dodao je kako sirijski predsjednik Bašar al-Asad može imati ulogu u prijelaznoj vladi, no kako on ne smije biti njezin dio u budućnosti. 

Bidenov posjet dolazi u vrijeme nedavnog Erdoganovog posjeta Rusiji, prvog takvog putovanja nakon puča, na kojem se razgovaralo o poboljšanju odnosa između te dvije države nakon turskog rušenja ruskog zrakoplova u studenom prošle godine.

Ankara tvrdi kako se Turska, članica NATO-a s drugom najvećom vojskom, ne planira okrenuti od Zapada. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.