Glavni tajnik NATO-a

Stoltenberg zadovoljan povećanjem izdvajanja za obranu, traži da se tako nastavi

Stoltenberg zadovoljan povećanjem izdvajanja za obranu, traži da se tako nastavi
29.11.2019.
u 18:41
Pogledaj originalni članak

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je u petak zadovoljstvo što članice Saveza već petu godinu zaredom povećavaju izdvajanja za obranu.

Stoltenberg je uoči samita NATO-a, koji se sljedeći tjedan održava u Londonu, objavio najnovije podatke o izdvajanju zemalja saveznica za obranu. 

Čelnici NATO-a na samitu u Walesu 2014. zacrtali su cilj da će se u sljedećih 10 godina, do 2024., povećati izdvajanja za obranu na najmanje dva posto BDP-a, te da 20 posto obrambenih troškova bude namijenjeno za modernizaciju opreme.

Trenutačno devet od 29 članica ispunjava cilj o izdvajanju dva posto ili više BDP-a za obranu - Sjedinjene Države, Velika Britanija, Grčka, Bugarska, Estonija, Latvija, Litva, Poljska i Rumunjska.

Prije tri godine, samo su tri članice ispunjavale taj cilj.

"Većina saveznika ima planove za dostizanje cilja od dva posto do 2024. Saveznici investiraju milijarde u nove sposobnosti i pridonose djelovanju NATO-a diljem svijeta. Dakle, sada smo na pravom putu, ali ne smijemo se prepustiti zadovoljstvu i trebamo nastaviti ovim ritmom", izjavio je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

Hrvatska je također zemlja koja zadnjih godina stalno povećava izdvajanja za obranu, koja su, po podacima NATO-a, 2018. dosegnula 1,59 posto BDP-a, a ove godine se planira povećanje na 1,68 posto BDP-a i po tome je negdje u sredini među zemljama članicama.

Međutim, kada je riječ o postotku obrambenih troškova koji se izdvajaju za opremu, Hrvatska stoji najlošije, sa  6,73 posto, što je dosta daleko od zacrtanih 20 posto.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.