Glavni tajnik NATO-a

Stoltenberg zadovoljan povećanjem izdvajanja za obranu, traži da se tako nastavi

Jens Stoltenberg
29.11.2019.
u 18:41

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je u petak zadovoljstvo što članice Saveza već petu godinu zaredom povećavaju izdvajanja za obranu.

Stoltenberg je uoči samita NATO-a, koji se sljedeći tjedan održava u Londonu, objavio najnovije podatke o izdvajanju zemalja saveznica za obranu. 

Čelnici NATO-a na samitu u Walesu 2014. zacrtali su cilj da će se u sljedećih 10 godina, do 2024., povećati izdvajanja za obranu na najmanje dva posto BDP-a, te da 20 posto obrambenih troškova bude namijenjeno za modernizaciju opreme.

Trenutačno devet od 29 članica ispunjava cilj o izdvajanju dva posto ili više BDP-a za obranu - Sjedinjene Države, Velika Britanija, Grčka, Bugarska, Estonija, Latvija, Litva, Poljska i Rumunjska.

Prije tri godine, samo su tri članice ispunjavale taj cilj.

"Većina saveznika ima planove za dostizanje cilja od dva posto do 2024. Saveznici investiraju milijarde u nove sposobnosti i pridonose djelovanju NATO-a diljem svijeta. Dakle, sada smo na pravom putu, ali ne smijemo se prepustiti zadovoljstvu i trebamo nastaviti ovim ritmom", izjavio je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

Hrvatska je također zemlja koja zadnjih godina stalno povećava izdvajanja za obranu, koja su, po podacima NATO-a, 2018. dosegnula 1,59 posto BDP-a, a ove godine se planira povećanje na 1,68 posto BDP-a i po tome je negdje u sredini među zemljama članicama.

Međutim, kada je riječ o postotku obrambenih troškova koji se izdvajaju za opremu, Hrvatska stoji najlošije, sa  6,73 posto, što je dosta daleko od zacrtanih 20 posto.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije