Protiv koronavirusa

Rusija počinje proizvoditi cjepivo

Rusija počinje proizvoditi cjepivo
14.06.2020.
u 18:11
Pogledaj originalni članak

Rusija planira u rujnu početi proizvodnju cjepiva protiv koronavirusa, nakon što se završe klinička ispitivanja u srpnju i lijek dobije potvrdu u kolovozu.

Cjepivo se trenutno klinički ispituje na dobrovoljcima, rekla je zamjenica premijera Tatjana Golikova, prenijela je sinoć državna novinska agencija TAS S. U svibnju je Nacionalni istraživački centar Gamaleja za epidemiologiju i mikrobiologiju objavio da je razvio cjepivo protiv koronavirusa.

Cjepivo, prema riječima direktora instituta Aleksandra Ginzburga, nema nuspojava. Znanstvenici instituta cjepiva su prvo ispitali na životinjama, a zatim na sebi, rekao je Ginzbzurg. Cjepivo trenutno ispituje ruska vojska na 50 vojnika dobrovoljaca u vojnom istraživačkom centru u moskovskoj regiji. Testiranje bi trebalo biti završeno do kraja lipnja.

Na pronalasku lijeka protiv virusa covid-19 u Rusiji nezavisno radi sedam istraživačkih instituta, a tri projekta su obećavajuća, rekla je Golikova. Iako je praksa u svijetu do sada pokazala da je porebno godinu dana da se razvije cjepivo i nađe u proizvodnji, ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio je da se rusko cjepivo razvije što prije je moguće.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.