Ako im pomognu Rusi, što ISIL u manifestu traži, svašta se može očekivati

Rat protiv ISIL-a mogao bi trajati 30 godina

Foto: Reuters/ PIXSELL
Rat protiv ISIL-a mogao bi trajati 30 godina
Autori Vecernji.hr, Hina
06.10.2014.
u 23:08
ISIL je objavio i manifest, a plan je ponuditi Rusiji pristup naftnim poljima u zamjenu da Moskva raskine veze s Teheranom i njihovim nuklearnim programom te da tajne nuklearnog programa podijele s ISIL-om.
Pogledaj originalni članak

Borba protiv džihadista Islamske države (IS) bit će teška i mogla bi trajati trideset godina zbog odluka koje je donio američki predsjednik Barack Obama, rekao je bivši američki ministar obrane Leon Panetta. - Mislim da govorimo o vrsti rata koji bi mogao trajati trideset godina i ugroziti Libiju, Nigeriju, Somaliju i Jemen - rekao je bivši američki ministar obrane u razgovoru za USA Today od ponedjeljka.
Panetta, koji je također bio šef CIA-e tijekom Obamine administracije, kritizirao je odluke američkog predsjednika u zadnje tri godine, među kojima navodi neuspjeh predsjednika da potakne iračku vladu da dopusti zadržavanje kontingenta američkih vojnika u zemlji nakon povlačenja postrojbi 2011., ocijenivši da je to stvorilo 'prazninu' u sigurnosti.

U petak je u zračnim napadima na tri uporišta Islamske države oko Mosula, na sjeveru Iraka, ubijeno najmanje 25 džihadista, rekli su medicinski izvori i svjedoci.

A objavljen je i manifest Islamske države koji otkriva što sve planiraju njihovi militanti. Dokument kojeg je objavio britanski Sunday Times napisao je, vjeruje se, Abdullah Ahmed Meshedani, član tajnog šesteročlanog ISIL-ovog ratnog kabineta.
 
Do dokumenta su došle iračke specijalne postrojbe tijekom pretresa doma visokog člana ISIL-a u ožujku, a zapadnjačke sigurnosne službe potvrdile su da je dokument autentičan. Jedna od 70 točaka plana je ponuditi Rusiji pristup naftnim poljima koji su pod njihovom kontrolom u iračkoj pokrajini Anbar u zamjenu da Moskva raskine veze s Teheranom i njihovim nuklearnim programom te da tajne nuklearnog programa podijele s ISIL-om.

Pakt s Rusijom također uključuje prekid ruske podrške sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu, piše RT.

Sigurnosne službe upoznate s dokumentom kažu kako ovih dana ništa ne može šokirati zapadne vlade, a što je povezano s ISIL-om. - Znali smo i strahovali neko vrijeme da se žele dokopati kemijskog i nuklearnog oružja... Kada pogledate njihove buduće planove i trenutna postignuća, zbog ovog dokumenta vam dođe da se zamislite - poručili su djelatnici sigurnosne službe za lokalne medije.

Još jedan bizaran plan za udar na Iran je gradnja kanala kroz Ujedinjene Arapske Emirate kojim će tankeri moći ploviti od i do Perzijskog zaljeva, čime će izbjeći Hormuški tjesnac kojeg kontrolira Iran. Osim toga militanti planiraju uništiti iransku industriju kavijara, jer se radi o 'nacionalnom blagu' te zatrpati njihovo tržište tepiha konkurencijom iz Afganistana.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

II
izvor istine
15:16 09.10.2014.

Jedno je sigurno da ako to hoce Amerika IS ce se poput Gaze u roku mjesec dana potpuno unistiti ali plan je drugaciji. Onesposobiti njihovo sirenje i svakako dopustanje i rasplamsavanje rata medju Muslimanima(suniti/siiti) a usput i debela naplata od ostalih Arapski zemalja da ih Amerika zastiti od IS. Isto kao svojevremeno kada je Saudia milijarde dolara platila Americi da ih zastiti od skolovanog osvajaca Sadama