Reuters navodi:

Radioaktivni materijal ukraden u Iraku mogao bi završiti u rukama ISIL-a

Radioaktivni materijal ukraden u Iraku mogao bi završiti u rukama ISIL-a
17.02.2016.
u 21:05
Pogledaj originalni članak

Iračke vlasti i sigurnosne agencije tragaju za "visoko opasnim" radioaktivnim materijalom koji je ukraden prošle godine, objavio je Reuters.

Irački dužnosnici su izrazili bojazan da bi ovaj materijal mogao pasti u ruke teroristima ISIL-a koji bi ga mogli upotrijebiti kao oružje.

Materijal je bio smješten u zaštitnom kućištu veličine laptopa, ali je nestao u studenom prošle godine iz magacina tvrtke Weatherford u južnom iračkom gradu Basra, pokazali su dokumenti do kojih je došao Reuters.

Glasnogovornik Ministarstva okoliša Iraka nije želio komentirati ove dokumente "iz razloga nacionalne sigurnosti". Čelnici tvrtke Weatherford sa sjedištem u Houstonu (SAD) također nisu željeli komentirati dokumente.

U ovim dokumentima se navodi i da se radi o radioaktivnom materijalu koji može biti štetan za ljude i okolinu, ali i da predstavlja rizik za nacionalnu sigurnost.

"Bojimo se da će radioaktivni materijal pasti u ruke terorista ISIL-a. Oni to jednostavno mogu pomiješati sa eksplozivom kako bi napravili bombu", rekao je jedan irački dužnosnik koji je želio biti anoniman.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.