predsjednik rusije

Putin: Rusija ne traži sukob ni s kim

Putin: Rusija ne traži sukob ni s kim
01.12.2016.
u 14:30
Pogledaj originalni članak

Rusija ne traži sukob ni s kim, izjavio je predsjednik Vladimir Putin u svom redovnom godišnjem obraćanju iz Kremlja parlamentu i naciji.

- Za razliku od nekih stranih kolega koje smatraju Rusiju neprijateljem, mi ne tražimo - i nikada nismo tražili - neprijatelje. Trebaju nam prijatelji. Mi, međutim, nećemo dopustiti da se naškodi našim interesima - kazao je ruski čelnik.

Dodao je da je Rusija spremna da sarađuje s novom američkom administracijom u borbi protiv terorizma.

Putin je ranije izjavio kako se nada boljim odnosima sa SAD-om kada novoizabrani predsjednik Donald Trump preuzme dužnost.

Pohvalio je hrabrost ruskog vojno osoblja koje se bori protiv pobunjeničkih grupa u Siriji, u podršci predsjedniku Basharu al-Assadu, izazivajući aplauz u dvorani Kremlja.

- Naravno da računam na zajedničke napore sa SAD-om u borbi protiv stvarne - a ne izmišljene - prijetnje, a to je međunarodni terorizam - kazao je.

Također je upozorio da bi svaki pokušaj da se "ukine strateška ravnoteža" mogao biti globalno katastrofalan - u očiglednoj aluziji na rusko-američki nuklearni balans.

Američki i evropski političari žestoko kritikuju Rusiju zbog njene kampanje bombardovanja u Siriji, posebno u Aleppu. Oni tvrde da bi Rusija trebala snažnije napadati Islamsku državu umjesto da podržava snage predsjednika Bashara Assada, optužujući ga za teška kršenja ljudskih prava, prenosi BBC.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.