Izvanredno stanje u Bagdadu

Prosvjednici upali u zgradu parlamenta, gore automobili vlade

Foto: ilustracija
demostranti
30.04.2016.
u 17:42
Prosvjednici su u Zelenu zonu ušli rušeći visoke zidove koji je okružuju. Nekoliko automobila je navodno spaljeno
Pogledaj originalni članak

U glavnom gradu Iraka proglašeno je stanje uzbune nakon što je na stotine prosvjednika upalo u zaštićenu Zelenu zonu osvojivši pri tome zgradu državnog parlamenta.

Prosvjednici su uglavnom pristalice šiitskog vođe Moqtada al-Sadra, a njihov upad u Zelenu zoni i samu zgradu parlamenta izazvao je neuspjeh aktualnih članova tog zakonodavnog tijela da imenuju nove ministre u iračkoj vladi, piše Guardian.

Također, u jeku je političko previranje oko poteza aktualnog premijera Iraka Haidera al-Abadia da zamjeni trenutne ministre privrežene partijama. Njih bi al-Abadi treba zamjeniti tehnokratama, ali irački parlament za vrijeme subotnjeg zasjedanja nije uspio dostići potreban kvorum potreban za donošenje odluke, prenosi Klix. 

To je razljutilo veliki broj prosvjednka koji su potom na silu ušli u navodno visoko zaštićeni dio Bagdada pod nazivom Zelena zona. U njoj se pored parlamenta nalazi veliki broj veleposlanstava i sjedišta vladinih agencija.

Prema nepotvrđenim informacijama, prosvjednici su u Zelenu zonu ušli rušeći visoke zidove koji je okružuju. Nekoliko automobila je navodno spaljeno, a pretučen je najmanje jedan radnik iračke vlade.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.