AMERIKANCI U NEIZVJESNOSTI

Prosvjednici se sukobljavaju, desetci uhićeni: Izbodeni članovi skupine koja podržava Trumpa

Foto: Jack Hill/News Syndication/PIXSELL/NI Syndication/PIXSELL
Prosvjednici se sukobljavaju, desetci uhićeni: Izbodeni članovi skupine koja podržava Trumpa
04.11.2020.
u 17:14
Prosvjedi su se rasplamsali nakon Trupove izjave da su izbori namješteni
Pogledaj originalni članak

U utrci za Bijelu kuću između predsjednika Donalda Trumpa i demokratskog kandidata Joea Bidena nije proglašen jasan pobjednik. Glasovi se još uvijek prebrojavaju, utrka je tijesna, a Amerikanci su jutro dočekali u neizvjesnosti. Prate rezultate, bilo u svojim domovima ili zajedno na javnim površinama, a u Washingtonu su se cijelu noć okupljali demonstratori koji su krenuli prema Bijeloj kući, inače okruženoj barikadama. 

Prosvjednici su se sukobljavali ispred Bijele kuće, ali i u drugim američkim gradovima. Emocije su plamtjele i prijavljeno je nekoliko desetaka uhićenja. Mnogo se građana okupilo u Los Angelesu, Raleighu u Sjevernoj Karolini, Portlandu u Oregonu te u Minnesoti, prenosi USA Today.  Prosvjedi su se rasplamsali nakon Trupove izjave da su izbori namješteni. To izjavio dok je njegov protukandidat Joe Biden bio u blagoj prednosti, no rezultati ključnih zemljama još uvijek nisu bili poznati. 

U Washingtonu je atmosfera bila uglavnom mirna, no sukobi su krenuli kako je noć odmicala. Mnogi se naguravali, a policija je pokušavala rastjerati gomilu. U jednom je trenutku bačena i dimna bomba, no nije utvrđeno tko ju je bacio. New York Times navodi kako je muškarac, Trumpova pristaša, izazivao prosvjednike, dok je drugi muškarac pogođen palicom nakon što je viknuo: "Svi su životi bitni". Nešto prije ponoći po lokalnom vremenu, prosvjednici odjeveni u crno počeli su marširati Washingtonom te na megafon izvikivati: "Black lives matter". Njihov je marš bio popraćen vatrometom, a razvili su i veliki crni transparent na kojem je bijelim slovima bilo napisano: "Uklonite Trumpa". Na prosvjedu je uočen i drugi transparent na kojem je pisao: "Trump cijelo vrijeme laže". 

Lijevo orijentirani demonstratori planirali su prosvjede na dan izbora već dulje vrijeme, a neki se pripremaju i za još dulji prikaz otpora. Primjerice, organizatori ShutDownDC-a planiraju agresivnije akcije tijekom tjedna, ovisno o ishodu izbora. Do toga će doći ako, primjerice, Donald Trump pobijedi na izborima ili dovede u pitanje izborni ishod. 

Napadnuti članovi skupine "Proud Boys"

Nekoliko pripadnika grupe "Proud Boys", koja otvoreno podržava Donalda Trumpa, napadnuto je nožem u blizini Bijele kuće. Prema pisanju američkih medija, izbodena su tri muškarca te jedna žena, aktivistica Bevelyn Beatty. Policija je potvrdila napad te objavila kako se traže tri sumnjivca, dva muškarca i jedna žena. Svi su sumnjivci Afroamerikanci.

 Enrique Tarrio, jedan od napadnutih, rekao je kako nije teško ozlijeđen.  "Pomagali smo čovjeku kojeg su napali noževima. Bevelyn je ozlijeđena nožem, baš kao i dva člana Proud Boysa i čovjek kojeg su ranije napali. Porezali su me, ali nije ozbiljno. Hodali smo prema autima", rekao je Tarrio za Gateway Pundit.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.