ruski politikolog

Prijeti li Rusija Vučiću: “Mogao bi završiti kao Janukovič. Prvi koraci su već poduzeti”

Foto: AP
Prijeti li Rusija Vučiću: “Mogao bi završiti kao Janukovič. Prvi koraci su već poduzeti”
26.01.2023.
u 18:15
"Ponašao se drugačije, ponašao se na isti način kao i Viktor Fjodorovič Janukovič u Ukrajini svojim čuvenim multi-vektorski pristupom. Kako se završilo za Janukoviča i Ukrajinu, svi znamo. Ne želim takvu sudbinu Vučiću i Srbiji“, rekao je Mezjoho
Pogledaj originalni članak

Aleksandar Vučić bi mogao ponoviti tužno iskustvo svog ukrajinskog kolege Viktora Janukoviča. I prvi koraci su već poduzeti, ocijenio je ruski politikolog Ivan Mezjoho za ruski kanal 5.

Mezjoho, koji je predsjednik Krimske regionalne javne organizacije „Centar za političko obrazovanje“ smatra da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić slijedi put bivšeg predsjednika Ukrajine Viktora Janukoviča i time pravi veliku pogrešku.

„Jasno je da je Vučić pod pritiskom Zapada. On se ohrabruje da se Srbija pridruži antiruskim sankcijama. Istovremeno, on je, naravno, izabrao apsolutno pogrešnu vanjskopolitičku retoriku, a najnovija izjava o nepriznavanje Krima i novih regija Ruske Federacije, naravno, imala je odjeka u srpskoj zajednici“, objašnjava, prenosi N1.

Izborom tog puta, dodaje on, srbijanski lider je krenuo putem svog bivšeg ukrajinskog kolege Viktora Janukoviča.

Ovo posljednje je iznevjerilo politiku takozvanog multi-vektora, a za njega (Janukoviča) se završilo loše, prisjeća se politikolog.

„On nije morao govoriti o teritorijalnom integritetu Ukrajine, mogao je bar šutjeti na tu temu, uopće ne voditi raspravu. Međutim, ponašao se drugačije, ponašao se na isti način kao i Viktor Fjodorovič Janukovič u Ukrajini svojim čuvenim multi-vektorski pristupom. Kako se završilo za Janukoviča i Ukrajinu, svi znamo. Ne želim takvu sudbinu Vučiću i Srbiji“, rekao je on za 5-tv.ru.

On je istovremeno dodao kako postoji objašnjenje za Vučićevu politiku dvostrukih standarda.

Srbija je, rekao je on, na rubu velikog rata. Geopolitička situacija se zahuktava, nema dogovora u vladi, Zapad vrši pritisak, ostala je samo jedna stvar – da se manervira. Međutim, ispostavilo se da je to loše po njega, smatra politikolog.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.