U 90. godini

Preminuo bivši agent FBI-a i jedna od glavnih osoba iz afere Watergate

Preminuo bivši agent FBI-a i jedna od glavnih osoba iz afere Watergate
31.03.2021.
u 11:38
Pogledaj originalni članak

G. Gordon Liddy, bivši agent FBI-a i jedna od najvažnijih osoba iz afere Watergate, preminuo je u 90. godini.

Ovu informaciju je potvrdio njegov sin, koji je naveo da je Liddy umro u Virginiji, bolovao od raznih bolesti te da njegova smrt nije bila povezana sa zarazom koronavirusom. Istaknuo je i to da je Liddy prije tri tjedna primio cjepivo protiv koronavirusa.

Liddy, koji je radio u Odboru za reizbor tadašnjeg američkog predsjednika Richarda Nixona, poznat je po tome što je nadzirao provalu u sjedištu Demokratskog nacionalnog odbora u uredskom kompleksu Watergate u noći na 17. lipnja 1972. godine.

"Svakako žalim zbog toga što misija nije uspjela. Tokom Watergatea sam se zabavio kao nikada u životu i radio sam ono što većina muškaraca može samo sanjati", rekao je tada Liddy, piše CNN.

Osuđen je zbog sudjelovanja u organizaciji te za provalu, zavjeru i prisluškivanje. Prvo je dobio 20 godina zatvorske kazne koju je budući predsjednik Jimmy Carter smanjio na osam, ali je na kraju odslužio četiri i pol.

Liddy je nakon izlaska iz zatvora pokrenuo radijsku emisiju, a okušao se i u glumi. Prema političkom uvjerenju je bio konzervativac, a i nakon presude se bavio republikanskom politikom, prikupljao je i sredstva za kampanju republikanca Johna McCaina te pozvao američke vlasti da se povuku iz NATO-a.

Podsjetimo, afera Watergate je politička afera u SAD-u koja je trajala od 1972. do 1974. godine i koja je rezultirala ostavkom američkog predsjednika Richarda Nixona. U lipnju 1972. godine bila je spriječena provala u glavno sjedište Demokratske zgrade, u bloku zgrada Watergate u Washingtonu.

U istrazi koja je nakon toga pokrenuta i pomagana pisanjem novinara, otkriveno je da je provala pokrenuta u krugu Nixonovih saradnika.

Namjera je bila postavljanje uređaja za prisluškivanje u sjedište stranke radi otkrivanja predizbornih planova njezinih dužnosnika.

Dio vodstva Republikanske stranke, uključujući Nixona i neke njegove najbliže suradnike, nastojao je zataškati slučaj i ometati sudsku istragu.

U siječnju 1973. godine osuđeno je više učesnika afere, a nakon toga je razotkriveno i Nixonovo sudjelovanje u pokušaju njenog prikrivanja.

Nakon istraga posebnog senatskog odbora i posebnog tužitelja pokrenut je postupak za Nixonovu smjenu te je on 9. kolovoza 1974. godine bio prinuđen dati ostavku.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.