Vatikan

Papa prihvatio ostavku trojice čileanskih biskupa

Papa prihvatio ostavku trojice čileanskih biskupa
11.06.2018.
u 17:04
Pogledaj originalni članak

Papa Franjo u ponedjeljak je prihvatio ostavku trojice čileanskih biskupa, među kojima je i kontroverzni Juan Barros, nakon skandala sa seksualnim zlostavljanjem djece u Čileu koji je bacio sjenku na njegov pontifikat.

Kompletna delegacija čileanskih biskupa ponudila je ostavku Papi u prošlom mjesecu nakon niza sastanaka u Vatikanu.

Masovna ostavka kompletne delegacije biskupa slučaj je bez presedana, a nešto slično dogodilo se prije gotovo dva stoljeća. 

Nekoliko članova čileanske crkvene hijerarhije optužile su žrtve za ignoriranje i zataškavanje slučajeva seksualnog zlostavljanja djece od čileanskog pedofilskog svećenika Fernanda Karadime tijekom 1980-ih i 1990-ih godina.

To je posljednji skandal koji potresa Rimokatoličku crkvu, dok je Franjo izjavio da se to ne smije ponoviti tijekom njegovog pontifikata. 

Franjo se, međutim, uvukao u skandal kada je, tijekom posjete Čileu u siječnju branio Barrosa, koji je optužen da je zataškavao Karadimina zlodjela.

Vatikan je doživotno suspendirao Karadimu zbog optužbi za zlostavljanje djece.

Objava odluke pape Franje da prihvati ostavku navedena je u priopćenju Vatikana, u kome se imenuju dvojica ostalih biskupa kao Cristian Caro Cordero i Gonzalo Duarte García de Cortázar.

Papa Franjo uputio je ispriku žrtvama i priznao je da je napravio "teške pogreške" nakon što je pročitao izvještaj o zlostavljanjima u Čileu na 2.300 stranica.

On je otada primio dvije grupe Karadiminih žrtava u Vatikanu.

Od 2000. godine osamdesetak čileanskih svećenika prijavljeno je vlastima zbog navoda o seksualnom zlostavljanju.

Franjo je u 2015. imenovao Barrosa za čelnika južne dioceze Osorno uprkos optužbama da je on zataškavao  Karadimina seksualna zlostavljanja djece, prenosi AFP.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.