JERUSALEM

Palestinski predsjednik Abbas pozvao Izrael na trenutni nastavak pregovora

Palestinski predsjednik Abbas pozvao Izrael na trenutni nastavak pregovora
23.09.2022.
u 20:08
Pogledaj originalni članak

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas rekao je da je rješenje o dvije države koje je predložio izraelski premijer Yair Lapid "pozitivan razvoj", no da bi dokaz bio povratak pregovorima.

"Pravi test vjerodostojnosti i ozbiljnosti ovog stava je da se izraelska vlada odmah vrati za pregovarački stol", rekao je Općoj skupštini UN-a, u govoru u kojem je osudio izraelsku okupaciju palestinskih teritorija.

Izrael je okupirao Istočni Jeruzalem, Zapadnu obalu i Gazu - područja koja Palestinci traže za svoju buduću nezavisnu državu - u Bliskoistočnom ratu 1967. Izraelsko-palestinski pregovori koje je predvodio SAD propali su 2014. godine.

Napori da se postigne sporazum o dvije države, koji uključuje to da izraelska i palestinska država postoje jedna uz drugu, dugo je u zastoju.

"Naše pouzdanje da ćemo postići mir utemeljen na pravdi i međunarodnom pravu nažalost blijedi zbog okupacijske politike Izraela", rekao je Abbas, nazvavši Izrael "apartheid režimom".

Palestinci i skupine za zaštitu ljudskih prava kažu da je Izrael utvrdio kontrolu okupiranih palestinskih teritorija putem svoje vojne vladavine nad milijunima Palestinaca i ustrajnom izgradnjom naselja. Neki su izrazili sumnju u to je li rješenje o dvije države moguće.

Većina zemalja drži izraelska naselja na Zapadnoj obali ilegalnima. Izrael s druge strane da na njih ima biblijsko pravo.

Lapidovo spominjanje rješenja o dvije države prvo je nekog izraelskog čelnika na pozornici Ujedinjenih naroda u posljednjih nekoliko godina i podsjeća na to kada je američki predsjednik Joe Biden u Izraelu u kolovozu podržao taj već dugo neaktivni prijedlog.

"Sporazum s Palestincima, temeljen na dvije države za dva naroda, prava je stvar za sigurnost Izraela, za izraelsko gospodarstvo i za budućnost naše djece", rekao je Lapid.

Dodao je da će sporazum biti moguć samo pod uvjetom da to bude miroljubiva palestinska država koja neće ugrožavati Izrael. 

Lapid je održao govor manje od šest tjedana prije izbora 1. studenoga koji bi na vlast ponovno mogli dovesti bivšeg desničarskog premijera Benjamina Netanyahua, protivnika palestinske države.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.