DOVOLJNA OSNOVNA ŠKOLA

Ovo je jedno od dva najtraženija zanimanja u Hrvatskoj: Evo kolika se plaća nudi

Foto: Profimedia
Ovo je jedno od dva najtraženija zanimanja u Hrvatskoj: Evo kolika se plaća nudi
15.02.2024.
u 19:09
Prema oglasima, ovog se trena u susjednoj Hrvatskoj traži više od 2000 konobara. Potraga će se sigurno intenzivirati zbog turističke predsezone i sezone
Pogledaj originalni članak

U prva tri mjeseca ove godine najtraženija zanimanja u Hrvatskoj bila su konobar trgovac. Podaci su to s oglasa na platformama za zapošljavanje, koji potvrđuju promjenu potražnje za radnom snagom do koje je u Hrvatskoj došlo kako zbog jačanja sektora usluga, posebno turizma i ugostiteljstva, tako i zbog masovnog iseljavanja.

Prema oglasima, ovog se trena u Hrvatskoj traži više od 2000 konobara. Potraga će se sigurno intenzivirati zbog turističke predsezone i sezone, piše Danica.hr. 

Najviše konobara, očekivano, traži se na obali, ali neobično je da je to zanimanje među najtraženijima i na sjeveru. Na širem području Koprivnice, Bjelovara, Čakovca i Varaždina traži se 100-tinjak konobarica i konobara, a plaće koje se nude u širokom su rasponu.

Zanimljiv je bio oglas u Koprivničkim Bregima, gdje ne zapošljavaju one s fakultetom. Mogu imati samo osnovnu ili najviše višu školu. Početna plaća je 865 eura bruto. Na području Bjelovara, isto tako traže konobara sa završenom osnovnom školom, a nude mu početnu plaću od 840 eura bruto. Dakle, minimalac.

S druge strane, i jedan restoran na području Varaždina, točnije u Vidovcu, također traži konobara ili konobaricu na neodređeno, a u obzir dolaze i umirovljenici. Nude plaću između 1200 i 1300 eura neto. Odnosno, duplo veću nego onu u Bjelovaru.
Primanja su očito i glavni razlog što sve više ugostitelja u Hrvatskoj za posao konobara angažira strance. Jer domaći ne žele raditi za minimalac ili ih uopće nema na burzi rada.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.