PRIJEDLOG NAGODBE

Osniva se ‘novi Agrokor’, svu imovinu preuzet će kreditori

Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Osniva se ‘novi Agrokor’, svu imovinu preuzet će kreditori
20.12.2017.
u 18:14
Novi će holding, u koji će se prenijeti sve zdrave tvrtke Agrokora oslobođene garancija i dugova, biti u potpunom vlasništvu dobavljača, banaka i obvezničara
Pogledaj originalni članak

Izvanredna uprava Agrokora predvođena Antom Ramljakom uz pomoć konzultanata iz tvrtke Alix Partners pripremila je i vjerovnicima predočila nacrt prijedloga nagodbe Agrokora kojim je osmišljeno rješenje za djelomičnu naplatu dugova teških više od 5,5 milijardi eura, pri čemu u tu brojku nisu uključena međusobna potraživanja tvrtki unutar sustava Agrokor. 

Todoriću ostaju samo dugovi

Rješenje uključuje osnivanje “zdravog Agrokora”, holdinga u koji će se prenijeti imovina, a u “bolesnom Agrokoru” ostat će dugovi koji se neće moći otplatiti. Vlasniku Agrokora d. d. Ivici Todoriću, dakle, ostaju samo dugovi. Novi Agrokor bit će u stopostotnom vlasništvu vjerovnika, među kojima su dobavljači, banke i obvezničari, a u njemu će dobiti udio sukladan svojim potraživanjima.

Ključno je da u prvoj fazi nagodbe, koju se nacrtom predlaže, Agrokor ostaje jedna cjelina bez komadanja, a vjerovnici kontroliraju proces otplate dugova i sami dogovaraju budućnost tvrtki. Operativno poslovanje bit će podijeljeno na nekoliko sektora, koji će imati svoje uprave, ali strateške će odluke donositi odbor Holdinga.

U nekom međuprostoru između Holdinga i vlasnika takozvana je struktura holdinga za efikasnu raspodjelu povrata u koju se prenose sve prijavljene tražbine vjerovnika u zamjenu za nove instrumente ili pravo na njih.

Prijedlog obuhvaća svih 160 tvrtki koncerna, od kojih su 83 tvrtke u Hrvatskoj (78 ih je pod izvanrednom upravom), a 77 tvrtki posluje uglavnom u bližoj regiji. Konzultanti su morali i rasplesti mrežu garancija koje su tvrtke unutar koncerna ugovarale. Ubuduće više neće biti moguće postići takvu međuovisnost, što će garantirati da se dio tvrtki, ako to novi vlasnici odobre, može i prodati.

U ovom trenutku to nije moguće jer su “svi jamci svima” za dugove koji uvelike premašuju vrijednost imovine kojom se jamči. Perjanice Agrokora neće biti potpuno oslobođene dugova, već će im ostati iznos dugova za koji financijski stručnjaci procijene da je moguće otplatiti iz poslovanja.

U nacrtu nagodbe ne govori se o otpisu potraživanja, ali jasno je da se svi neće moći naplatiti. Naime, vjerovnici preuzimaju novu tvrtku koja bi u ovom trenutku mogla imati vrijednost od barem dvije milijarde eura, ako ne i tri milijarde eura, manje od 5,5 milijardi eura koliko im te tvrtke ukupno duguju.

Najčešći otpisi koji su spominjani oni su o 20 posto za robu i usluge te oko 70 posto otpisa financijskih potraživanja. U kuloarima se govori da će se financijska potraživanja “ošišati” i više od 80 posto.

Redoslijed naplate

Nacrt nagodbe predvidio je redoslijed naplate. Prvenstvo naplate imaju potraživanja zaposlenika tvrtki, potom na red dolaze vjerovnici s osiguranim potraživanjima, odnosno oni koji kao jamstvo naplate imaju nekretnine ili im je jamčila solventna tvrtka jer jamstvo u dionicama koje ne vrijede ništa i ne vrijedi. Takvih je popriličan broj i među njima su domaće banke, ali ne više od trećine financijskih potraživanja.

Iza njih idu roll-up kreditori koji su injekcijom 480 milijuna eura u Agrokor zanovili dodatni iznos od 480 milijuna eura pa ukupno imaju osigurano 960 milijuna eura potraživanja. Tu su najveću ulogu igrali Knighthead s 200 milijuna eura, Zagrebačka banka, VTB bank s po 180 milijuna eura i predstavnik obvezničara Monarch sa 110 milijuna eura.

Tek nakon njih idu na naplatu neosigurane tražbine, odnosno svi koji nisu sudjelovali u roll-up kreditu. Većinu međusobnih potraživanja morat će otpisati i tvrtke unutar koncerna i dioničari tvrtki koji su zadnji u redu naplate.
 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.