UKUPAN REZULTAT: 306:232

Novi udarac za Trumpa: Biden osvojio i Georgiju, prvi demokrat koji je to uspio u 28 godina

Foto: JIM BOURG/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Novi udarac za Trumpa: Biden osvojio i Georgiju, prvi demokrat koji je to uspio u 28 godina
13.11.2020.
u 21:27
Trump i dalje ne priznaje poraz nego nastavlja pravne bitke u više saveznih država, a najviše u Pennsylvaniji u kojoj su republikanci imali puno primjedbi na glasački proces
Pogledaj originalni članak

Deset dana nakon američkih izbora odlučeno je i tko je pobijedio u posljednje dvije savezne države koje nisu bile dosad proglašene. Joe Biden je osvojio još jednu republikansku utvrdu - Georgiju.

Tako je Biden postao prvi demokratski kandidat koji je osvojio tu saveznu državu nakon čak 28 godina. Pobijedio je za samo 14.000 glasova pa se i u toj saveznoj državi očekuje ponovno prebrojavanje.

 Istovremeno, stigli su konačno rezultati i za Sjevernu Karolinu u kojoj je aktualni američki predsjednik Donald Trump obranio vodstvo. No, čak i osvajanjem Sjeverne Karoline i njenih 15 elektorskih glasova Trump je ostao u velikom zaostatku - na kraju Biden je pobijedio sa 306:232. Zanimljivo je da je prije 4 godine istim rezultatom pobijedio Trump, koji je tada takav ishod prozvao premoćnom pobjedom. 

No, Trump i dalje ne priznaje poraz nego nastavlja pravne bitke u više saveznih država, a najviše u Pennsylvaniji u kojoj su republikanci imali puno primjedbi na glasački proces. No, sada čak i uz tešku misija neočekivanog obrata u Pennsylvaniji, Trump teško da više može doći do potrebnih 270 glasova. 

Dosadašnji predsjednik Donald Trump, gotovo odsutan iz svih javnih događanja nakon predsjedničkih izbora 3. studenoga čije rezultate osporava, trebao bi u petak govoriti iz Bijele kuće o koronavirusu. Trump već deset dana odbija odgovarati na novinarska pitanja, a u petak navečer u 22 sata po srednjoeuropskom vremenu trebao bi govoriti o borbi protiv koronavirusa i strategiji cijepljenja.

Dosadašnji je predsjednik u petak tvitao i da namjerava otići na skup svojih pristaša u u subotu u Washingtonu i podržati ih. "Dušu grije pogled na tu ogromnu podršku, posebice ta spontana okupljanja koja niču diljem zemlje, među kojima jedan veliki skup u subotu u Washingtonu. 

Mogao bih ih doći pozdraviti", tvitao je Trump. "Izbori su namješteni", ponovio je. Reklama: 0:30 Prije gotovo tjedan dana američki su mediji proglasili pobjedu demokrata Joea Bidena na predsjedničkim izborima održanim 3. studenoga, ali Trump i dalje osporava Bidenovu pobjedu.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.