ZNATE LI ZA OGRANIČENJA

Nije isto prelazite li hrvatsku granicu avionom ili autom: Nema više puštanja šteke cigareta...

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Nije isto prelazite li hrvatsku granicu avionom ili autom: Nema više puštanja šteke cigareta...
23.02.2023.
u 17:38
Ipak postoji mogućnost da prevezete veću količinu trošarinskih proizvoda, a da pri tome ne dobijete kaznu. Dovoljno je da prijavite te veće količine na koje ćete onda platiti sva uvozna davanja
Pogledaj originalni članak

Da se preko hrvatske granice može prenijeti tek manja količina proizvoda, ako ne želite platiti kaznu, znaju svi. No, da ne vrijede ista pravila ukoliko granicu prelazite avionom ili automobilom, to ne znaju svi. Iako su i ta pravila starija. Ta razlika se odnosi na cigarete i duhanske proizvode i opći vrijednosni limit unosa robe.

Dakle, postoji opći vrijednosni limit za unos robe nekomercijalne naravi u osobnoj prtljazi putnika pa se tako oslobođenje od plaćanja carine, PDV-a i trošarine odnosi se na uvoz robe čija ukupna vrijednost ne premašuje: 430,00 EUR/3.200,00 kuna za putnike u pomorskom i zračnom prometu, 300,00 EUR/2.200,00 kuna po putniku za ostale vrste prijevoza, 150,00 EUR/1.100,00 kuna za putnike mlađe od 15 godina, neovisno o prijevoznom sredstvu kojim putuju.

​Postoji i količinsko oslobođenje trošarinskih proizvoda od uvoznih davanja. Naime, neovisno o gore navedenim vrijednosnim ograničenjima pri uvozu se oslobođenje od carine, PDV-a i trošarina odnosi i na točno određene količine trošarinskih proizvoda te odgovarajuće kombinacije istih, a ujedno se njihova vrijednost ne uključuje u vrijednost ostale robe nekomercijalne naravi. 

No, i tu postoji razlika prelazite li granicu avionom ili kopnom.

Za putnike u zračnom prometu ograničenje je sljedeće za duhanske prerađevine: 200 cigareta, 100 cigarillosa (pri čemu se cigarillom smatraju cigare neto težine do 3 grama po komadu), 50 cigara, 250 grama duhana za pušenje.

Za putnike u drugim oblicima prometa (cestovni, željeznički itd.) smijete prenijeti tek 40 cigareta, 20 cigarillosa, 10 cigara i 50 grama duhana za pušenje.

Ostala trošarinska roba jednako je ograničena i za zračni i kopneni prijevoz. Pa tako za alkohol i alkoholna pića, osim mirnog vina i piva vrijedi: alkohol i alkoholna pića s udjelom alkohola većim od 22 posto vol. ili nedenaturirani etilni alkohol s udjelom alkohola od 80 posto vol. i više: 1 litra, alkohol i alkoholna pića s udjelom alkohola 22 posto vol. i manje: do 2 litre, mirno vino: 4 litre, pivo: 16 litara.

Važno je napomenuti kako je ista količina na snazi i za duhanske proizvode iz članka 94. Zakona o trošarinama (proizvodi namijenjeni udisanju pare, bez procesa izgaranja, a koji se mogu smatrati supstitutima za duhanske prerađevine) te je za njih dopuštena količina, neovisno o načinu prelaska granice, 50 grama grijanog duhanskog proizvoda, 10 mililitara e-tekućine te 50 grama novih duhanskih proizvoda iz članka 94. stavka 2. Zakona o trošarinama. Oslobođenje takve navedene trošarinske proizvode ne može se primijeniti na putnike mlađe od 17 godina.

No, postoji ipak mogućnost da prevezete veću količinu trošarinskih proizvoda, a da pri tome ne dobijete kaznu. Dovoljno je da prijavite te veće količine na koje ćete onda platiti sva uvozna davanja. Ali je i tu ograničenje na 800 komada cigareta, 400 komada cigarillosa, 200 komada cigara, 1,0 kilogram duhana za pušenje, 10 litara jakog alkoholnog pića, 20 litara međuproizvoda, 90 litara vina, 110 litara piva, 1,0 kilogram grijanog duhanskog proizvoda, 100 mililitara e-tekućine, 1,0 kilograma novih duhanskih proizvoda iz članka 94. stavka 2. Zakona o trošarinama.

 
 
Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.