U Siriji

Nema čekanja: Nakon glasanja Britanci su odmah napali ISIL

zračni napadi
zračni napadi
03.12.2015.
u 11:01
Zračni napadi u Siriji uslijedili su samo nekoliko sati nakon što su zastupnici dali zeleno svjetlo. Cameronov plan podržalo je 397 zastupnika. Protiv je bilo njih 223
Pogledaj originalni članak

Britanski bombarderi proveli su u četvrtak rano ujutro svoje prve zračne napade na Siriju samo nekoliko sati nakon što je parlament odobrio premijeru Davidu Cameronu plan za napad na Islamsku državu (IS) u toj zemlji, potvrdilo je britansko ministarstvo obrane.

Do napada je došlo samo nekoliko sati nakon što su britanski parlamentarni zastupnici glasovali u korist zračnih napada u Siriji. Taj Cameronov plan podržalo je, nakon 10-satne rasprave, 397 zastupnika, dok ih je 223 bilo protiv.

Četiri Tornado zrakoplova poletjelo je iz baze na Cipru u akciju nedugo nakon glasovanja.

Glasnogovornik ministarstva obrane kazao je da su se zrakoplovi vratili iz "prve ofenzivne operacije nad Sirijom i proveli napade".

Dva od četiri Tornada vratili su se u bazu tri sata nakon što su krenuli u akciju. Očekuje se da će više detalja ministarstvo obrane objaviti u četvrtak.

Premijer Cameron zatražio je u srijedu od parlamenta da odobri britanske zračne udare protiv džihadista Islamske države u Siriji, nakon mjeseci natezanja oko toga hoće li dovoljno zastupnika oporbenih laburista poduprijeti tu akciju.

Velika Britanija već sudjeluje u bombardiranju položaja IS-a u Iraku, a zastupnici su sada odlučili da će se London uključiti i u Siriji u zračne napade koalicije pod vodstvom SAD-a.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.