James Mattis

NATO je ključan za veze Amerike i Europe

NATO je ključan za veze Amerike i Europe
15.02.2017.
u 15:03
Pogledaj originalni članak

Američki ministar obrane James Mattis rekao je u srijedu kako je vojni savez NATO ključan za veze između Amerike i Europe te da je važan za Sjedinjene Države.

"NATO ostaje čvrsti temelj za Sjedinjene Države i transatlantsku zajednicu. Predsjednik Trump čvrsto podupire NATO", rekao je Mattis po dolasku na dvodnevni sastanak ministara obrane zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza, javlja Hina.

Ovo je prvi Mattisov sastanak u NATO-u, koji on jako dobro poznaje. Mattis je bivši general američke vojske.

Ministar Mattis je tako odgovorio na očekivanja europskih saveznica u NATO-u, koje su željele čuti jasniju poziciju nove američke administracije u pogledu Sjevernoatlantskog saveza.

Novi američki predsjednik Donald Trump tijekom predizborne kampanje nazvao je NATO zastarjelom organizacijom te se u nekoliko navrata pohvalno izrazio o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, što je izazvalo zabrinutost među europski saveznicama, posebno onim na istoku Europe. Trump je od preuzimanja dužnosti predsjednika ublažio kritike prema NATO-u, ali i dalje insistira da sve zemlje saveznice više izdvajaju za obranu, kao što to već godinama traže sve američke administracije, demokratske i republikanske. 

Mattis je ocijenio "poštenim" zahtjev da "svi koji koriste najbolju obranu na svijetu trebaju razmjerno snositi troškove za obranu slobode".

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.