Migranti s talijanskog broda obalne straže mogu se iskrcati u Italiji

Foto: Reuters/ilustracija
Migranti s talijanskog broda obalne straže mogu se iskrcati u Italiji
31.07.2019.
u 21:09
Pogledaj originalni članak

Migranti koji već tjedan dana čekaju na brodu Gregoretti talijanske obalne straže moći će se iskrcati zahvaljujući dogovoru o njihovoj raspodjeli koji su postigle pet europskih zemalja i Katolička crkva u Italiji, priopćili su Rim i Bruxelles.

"Dat ću odobrenje za iskrcavanje u narednim satima", objavio je na Facebooku Matteo Salvini, talijanski ministar unutarnjih poslova.

Sto četrdeset migranata koji su početkom prošlog tjedna pošli iz Libije na dvama čamcima uočili su ribari, a u pomoć im je pritekla talijanska obalna straža i na svojim brodovima prevezla ih na Gregoretti 25. srpnja kada je više od 110 drugih migranata nestalo u brodolomu blizu Libije.

Obalna straža je objavila da je akcija izvedena u dogovoru s ministarstvom unutarnjih poslova, ali je Salvini tada rekao da neće dopustiti iskrcavanje migranata ako se ne donese plan njihove raspodjele po zemljama EU-a.

Njemačka, Portugal, Francuska, Luksemburg, Irska i Katolička crkva u Italiji dogovorili su se da će preuzeti brigu za njih, objavili su Salvini i glasnogovornik Europske komisije.

Nema pojedinosti o tome kako će biti raspoređeni, ali prema informacijama koje je objavio Bruxelles, skrb za više od polovice migranata trebala bi preuzeti Katolička crkva u Italiji.

No dok se čini da se kriza počela rješavati, izbila je nova, kada je njemačka nevladina organizacija Sea-Eye objavila da je njezin brod Alan Kurdi u srijedu spasio 40 migranata u moru blizu Libije. Salvini im je na temelju nedavno donesenog zakona formalno zabranio ulazak u talijanske vode.

Prema podacima talijanskog ministarstva unutarnjih poslova, kojemu je Salvini na čelu, više od 3700 migranata iskrcalo se ove godine na talijansku obalu, među kojima 950 u srpnju.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.