ŠOKANTAN PODATAK

Meksička vlada priznala: Broj umrlih od korone je veći za 60 posto od službenog broja

Meksička vlada priznala: Broj umrlih od korone je veći za 60 posto od službenog broja
28.03.2021.
u 10:33
Pogledaj originalni članak

Meksička vlada priznala je u subotu da je stvarni broj preminulih u toj državi od pandemije koronavirusa sada veći od 321.000, gotovo 60 posto više od službenog broja koji predstavlja umrle kojima je ranije potvrđen test na koronu (201.429).

Meksiko slabo testira, a budući da su bolnice bile preplavljene, mnogi su Meksikanci umrli kod kuće bez da su dobili pozitivan test na Covid-19.

Jedini način da se dobije jasna slika je pregled tzv. "viška smrtnih slučajeva" i pregled smrtnih listova, piše britanski Guardian.

Meksička vlada je "tiho" objavila takav izvještaj, koji je utvrdio da je bilo 294.287 smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom od početka pandemije do 14. veljače. Od 15. veljače zabilježeno je dodatnih 26.772 dokazanih smrtnih slučajeva.

Novi izvještaj također potvrđuje koliko je drugi meksički val u januaru bio smrtonosan. Na kraju prosinca, procjene "viška smrtnih ishoda" sugerirale su ukupno oko 220.000 smrtnih slučajeva povezanih s koronom u Meksiku. Taj je broj za samo mjesec i po skočio za oko 75.000.

Također sugeriraju ukupan broj "viška smrtnih slučajeva" od početka pandemije, oko 417.000. Višak smrtnih slučajeva utvrđuje se upoređivanjem smrtnih slučajeva u datoj godini sa onima koji bi se očekivali na osnovu podataka iz prethodnih godina.

Pregledom smrtnih listova utvrđeno je da je oko 70,5% viška smrtnih slučajeva povezano sa Covid-18, često zbog toga što je na tim potvrdama naveden kao sumnjiv ili kao doprinos smrti.

Neki stručnjaci kažu da je Covid-19 možda pridonio mnogim drugim prekomjernim smrtnim slučajevima jer mnogi ljudi nisu mogli dobiti liječenje od drugih bolesti jer su bolnice bile prepune.

Bivši predsjednik Felipe Calderon napisao je u svom Twitter nalogu da je "više od 400.000 Meksikanaca umrlo, iznad prosjeka prethodnih godina ... vjerovatno najveća brojka na svijetu."

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.