razvod

Krenula druga faza Brexita koja će biti još kompliciranija od prve faze

Krenula druga faza Brexita koja će biti još kompliciranija od prve faze
16.12.2017.
u 10:06
Imamo još puno posla, ali na dobrom smo putu da ostvarimo Brexit za kakav je Ujedinjeno kraljvstvo glasalo na referendumu, rekla je premijerka May
Pogledaj originalni članak

Preksinoć su je ispratili pljeskom, a jučer su joj odobrili dugo iščekivan pomak iz prve faze pregovora o izlasku u drugu fazu pregovora o prijelaznom razdoblju i budućim odnosima Velike Britanije i Europske unije nakon Brexita. Za britansku premijerku Theresu May bio je to uspješan summit, a i za 27 lidera država koje ostaju EU jer oni su pokazali da diktiraju tempo pregovora o Brexitu i da će to nastaviti činiti i u drugoj fazi, za koju svi procijenjuju da će biti još kompliciranija od prve.

Pljesak se prolomio u dvorani za sastanke Europskog vijeća i bio je upućen upravo Theresi May kao gesta priznanja njezinih dosadašnjih napora u pregovorima koji za nju nisu laki jer je tijekom prve faze tih pregovora prokockala većinu svoje Konzervativne stranke u parlamentu, a njezinu vladu konstantno razdire unutarnja borba između zagovornika “tvrdnog” Brexita i onih koji ne žele da se Brexit pretvori u potpunu katastrofu za Ujedinjeno Kraljevstvo.

– Imamo još puno posla, ali na dobrom smo putu da ostvarimo Brexit za kakav je Ujedinjeno kraljevstvo glasalo na referendumu – komentirala je jučer premijerka May. Lideri 27 država Europske unije odmah su, zajedno s ocjenom da je “dovoljan napredak” učinjen u prvoj fazi, usvojili jučer i smjernice kojih će se EU27 držati u drugoj fazi pregovora. Do ožujka će se to pretvoriti u puno detaljnije stavove koje će potom zastupati glavni pregovarač uime EU27 Michel Barnier, ali od danas do ožujka Bruxelles očekuje da čuje od Britanaca kakve točno oni imaju ideje o budućem trgovinskom i partnerskom odnosu nakon Brexita.

– Na Britancima je da kažu što žele. Nije na meni, nisam ja glasala na referendumu, niti bih ikad glasala za izlazak Velike Britanije – rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom jučer po završetku summita.

– Sami su rekli da ne žele ostati dio jedinstvenog tržišta EU jer ne žele nastaviti poštivati pravila koja uključuju i četiri slobode. A mi smo im rekli da ne mogu ostati na jedinstvenom tržištu ako poštuju samo tri slobode, ne i slobodu kretanja radnika – dodala je Merkel. 

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.