razvod

Krenula druga faza Brexita koja će biti još kompliciranija od prve faze

16.12.2017.
u 10:06

Imamo još puno posla, ali na dobrom smo putu da ostvarimo Brexit za kakav je Ujedinjeno kraljvstvo glasalo na referendumu, rekla je premijerka May

Preksinoć su je ispratili pljeskom, a jučer su joj odobrili dugo iščekivan pomak iz prve faze pregovora o izlasku u drugu fazu pregovora o prijelaznom razdoblju i budućim odnosima Velike Britanije i Europske unije nakon Brexita. Za britansku premijerku Theresu May bio je to uspješan summit, a i za 27 lidera država koje ostaju EU jer oni su pokazali da diktiraju tempo pregovora o Brexitu i da će to nastaviti činiti i u drugoj fazi, za koju svi procijenjuju da će biti još kompliciranija od prve.

Pljesak se prolomio u dvorani za sastanke Europskog vijeća i bio je upućen upravo Theresi May kao gesta priznanja njezinih dosadašnjih napora u pregovorima koji za nju nisu laki jer je tijekom prve faze tih pregovora prokockala većinu svoje Konzervativne stranke u parlamentu, a njezinu vladu konstantno razdire unutarnja borba između zagovornika “tvrdnog” Brexita i onih koji ne žele da se Brexit pretvori u potpunu katastrofu za Ujedinjeno Kraljevstvo.

– Imamo još puno posla, ali na dobrom smo putu da ostvarimo Brexit za kakav je Ujedinjeno kraljevstvo glasalo na referendumu – komentirala je jučer premijerka May. Lideri 27 država Europske unije odmah su, zajedno s ocjenom da je “dovoljan napredak” učinjen u prvoj fazi, usvojili jučer i smjernice kojih će se EU27 držati u drugoj fazi pregovora. Do ožujka će se to pretvoriti u puno detaljnije stavove koje će potom zastupati glavni pregovarač uime EU27 Michel Barnier, ali od danas do ožujka Bruxelles očekuje da čuje od Britanaca kakve točno oni imaju ideje o budućem trgovinskom i partnerskom odnosu nakon Brexita.

– Na Britancima je da kažu što žele. Nije na meni, nisam ja glasala na referendumu, niti bih ikad glasala za izlazak Velike Britanije – rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom jučer po završetku summita.

– Sami su rekli da ne žele ostati dio jedinstvenog tržišta EU jer ne žele nastaviti poštivati pravila koja uključuju i četiri slobode. A mi smo im rekli da ne mogu ostati na jedinstvenom tržištu ako poštuju samo tri slobode, ne i slobodu kretanja radnika – dodala je Merkel. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?