Kineski veleposlanik:

Kini je Srbija broj jedan, ostale zemlje su ljubomorne

Foto: FAH
Kini je Srbija broj jedan, ostale zemlje su ljubomorne
05.11.2016.
u 12:45
Pogledaj originalni članak

Kina će na Petom summitu šefova vlada Kine i zemalja Središnje i Istočne Europe u Rigi najviše sporazuma potpisati sa Srbijom, kaže veleposlanik Kine Li Manchang. 

Dodao je da će među prvim sporazumima biti potpisan onaj o bezviznom režimu.

Prema njegovim riječima, očekuje se da će taj dokument, kojem i srpska i kineska strana pridaju veliku pažnju, omogućiti da u Srbiju masovno dođu kineski turisti.

"Srbija je prva zemlja iz Europe koja će potpisati takav sporazum s Kinom", kaže. 

Na pitanje kako druge zemlje reagiraju na to što će Kina sa Srbijom potpisati najveći broj sporazuma, Manchang za RTS kaže da su one zbog toga "ljubomorne", i da je čak negdje rečeno da je to Summit "16+1", a on kaže da je "1+1+15".

Plenković razgovarao s kineskim premijerom o mogućnostima ulaganja u Hrvatsku

Hrvatski premijer Andrej Plenković održao je u subotu u Rigi bilateralni sastanak s predsjednikom Državnog vijeća Narodne Republike Kine Li Keqiangom na kojem je istaknuto da je Memorandumom o razumijevanju (MOU) o suradnji na području luka i lučkih industrijskih parkova, koji će dvije zemlje potpisati tijekom dana, dobar i kvalitetan okvir za za moguća ulaganja Kine u Hrvatsku, u infrastrukturu i u promet.

U izjavi nakon sastanka, na marginama 5. sastanku šefova vlada zemalja središnje i istočne Europe i Kine (16+1), Plenković je izrazio zadovoljstvo razgovorom s kineskim premijerom na kojemu su teme bile politički i gospodarski odnosi dviju zemalja te mogućnosti ulaganja Kine u Hrvatsku.

Memorandum o razumijevanju (MOU) o suradnji na području luka i lučkih industrijskih parkova tijekom dana s kineskom će stranom potpisati potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, maloga i srednjega poduzetništva i obrta Martina Dalić.

"Smatramo da je to dobar i kvalitetan okvir za moguća ulaganja Kine u Hrvatsku i infrastrukturu i u promet. To je posebno važno s obzirom na hrvatsku Inicijativu tri mora (Baltičko, Jadranko i Crno more), s kineskom Inicijativom jednoga pojasa, jednoga puta. Na taj način želimo otvoriti mogućnosti gospodarske suradnje a to je posebno važno i u kontekstu stvaranja izravne zračne veze između Kine i Hrvatske, koja bi omogućila i veći priljev kineskih turista u Hrvatsku", kazao je tim povodom hrvatski premijer.

Dodao je kako je u razgovorima stoga otvorena i mogućnost da se jedan od budućih sastanaka, na razini ministara turizma, u najprimjerenijem trenutku održi u Hrvatskoj.

Kina ima preko 1,3 milijarde stanovnika i s Hrvatskom ima trgovinsku razmjenu od milijardu dolara, a to bi se, smatra Plenković koji ističe kako je Kina "globalni akter", trebalo povećati.

"Naravno da je naš okvir zadan suradnjom između EU-a i Kine. Dakle, riječ je o strateškom partnerstvu, o poticanju šire trgovinske suradnje i sigurno je da sve naše izvozno orijentirane tvrtke imaju prostora pronaći načine kako da svoje proizvode plasiraju na veliko kinesko tržište", dodao je Plenković.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.