strateško pitanje

Katar blokiran zbog terorizma: Hoće li i SAD u blokadu?

Foto: Reuters/Pixsell
Katar blokiran zbog terorizma: Hoće li i SAD u blokadu?
05.06.2017.
u 15:20
U ponedjeljak rano ujutro, Saudijska Arabija, Egipat i Bahrein službeno su prekinule sve odnose s državom Katar
Pogledaj originalni članak

U ponedjeljak rano ujutro, Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati službeno su prekinuli sve odnose s državom Katar. 

Razlog zatvaranja svih zračnih prostora i pomorskih luka, navodi Forbes, izvire iz prihvaćanja terorizma od strane Katara, koji ne samo da je neprihvatljiv zbog rastuće prijetnje islamskog terora u svijetu, već i zbog toga što Katar ovim potezom pruža podršku Iranu i'destabilizirajućim faktorima u regiji'. Nije neobično što je ovakav potez povučen samo nekoliko tjedana nakon posjete američkog predsjednika Donalda Trumpa Bliskom Istoku. U svom govoru, Donald Trump je naglasio kako upravo muslimanske nacije moraju pomoću u globalnoj borbi protiv terorizma, što su države kojima su u interesu dobri odnosi s SAD-om objeručke prihvatile. 

Pitanje je hoće li i SAD blokirati Katar, državu Perzijskog zaljeva s kojom usko surađuje kada su u pitanju diplomatski i gospodarski odnosi. Sjedinjene države u Kataru su pozicionirali vojnu bazu još 2003. godine, nakon sporazuma sa Saudijskom Arabijom. Mediji su zatim pisali o premještanju terorista iz Guantanama upravo u katarsku vojnu bazu. 

Katarska vlada dobila je zadatak čuvati zatvorenike Guantanama i spriječiti ih u vraćanju islamskom terorizmu, što je upitan koncept rehabilitacije s obzirom na to da sama država naginje podupiranju terorizma. U diplomatskoj blokadi koja je nastala, zbog sigurnosti, nitko nije u mogućnosti davati izjave, no iz neslužbenih izvora doznajemo kako državljani Katara imaju 14 dana za napustiti Ujedinjene Arapske Emirate (UAE). 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.