svemirska letjelica

Japanska Hayabusa 2 uspješno se spustila na asteroid Ryugu

Japanska Hayabusa 2 uspješno se spustila na asteroid Ryugu
11.07.2019.
u 20:08
Pogledaj originalni članak

Japanska svemirska letjelica spustila se jutros na daleki asteroid, gdje će prikupiti uzorak svemirske stijene koja bi mogla sadržavati informacije o tome kako je nastao naš Sunčev sustav, javlja BBC.

Japanska aeronautička i svemirska istraživačka agencija (JAXA) imala je prijenos uživo te se u kontrolnoj sobi agencije vidjelo značajno olakšanje, kasnije popraćeno oduševljenjem, kada se letjelica Hayabusa 2 uspješno spustila na asteroid Ryugu.

Radi se o drugom uspješnom spuštanju na taj asteroid. Naime, u veljači ove godine Hayabusa 2 prvi put je dotakla tlo tog udaljenog svemirskog tijela i prikupila nešto uzorka.

Danas je četiri sekunde prije slijetanja Hayabusa 2 snimila prvu fotografiju svojom kamerom CAM-H, a ubrzo nakon spuštanja proslijedila je fotografije površine asteroida koje je snimila kamerom ONC-W1, piše JAXA.

Ryugu pripada posebno primitivnom tipu svemirske stijene, poznatom kao asteroid tipa C. Radi se o reliktu koji je ostao iz ranih dana našeg Sunčevog sustava i koji je ispod svoje površine sačuvao, moglo bi se reći zabilježio, uvjete i kemijske procese iz tog vremena - prije otprilike 4,5 milijardi godina.

Hayabusa 2 lansiran je 2014. godine, kada je krenuo na put prema asteroidu širokom 900 metara i udaljenom od nas oko 290 milijuna kilometara.

Hayabusa 2 trebala bi se sljedeće godine vratiti na Zemlju s prikupljenim uzorcima stijene s dalekog asteroida, prenosi Index.hr. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.