optužbe

Izraelci tvrde da je Južna Afrika obesmislila pojam “genocida”

Foto: Reuters/Pixsell
Izraelci tvrde da je Južna Afrika obesmislila pojam “genocida”
12.01.2024.
u 07:15
Izrael kategorički odbacuje “nečuvenu krvnu klevetu Južnoafričke Republike”, koja je optužila Izrael za počinjenje 'genocida' u Gazi u svojem podnesku Međunarodnom sudu pravde
Pogledaj originalni članak

Nakon što je Međunarodni sud pravde (ICJ) otvorio raspravu u slučaju u kojem Južnoafrička Republika zahtijeva hitnu obustavu izraelske vojne kampanje u Gazi, tvrdeći da Izrael provodi genocid nad Palestincima. Sedamnaest sudaca Međunarodnog suda pravde saslušalo je argumente Južnoafričke Republike.

- Izrael ima genocidnu namjeru protiv Palestinaca u Gazi. To je vidljivo iz načina na koji provodi vojne napade, sustavno prema karakteru i obliku. Masovno raseljavanje stanovništva Gaze na područja gdje će biti ubijeni, namjerno stvaranje uvjeta koji citiram 'vode do polagane smrti'. Tu je i jasan obrazac ponašanja. Gađanje obiteljskih kuća i civilne infrastrukture, uništavanje golemih područja Gaze, rekao je Tebeka Ngcukaitobi, pravni zastupnik Južnoafričke Republike.

Velik broj civilnih žrtava, raseljavanje stanovništva, nedostatak sigurnog skloništa i loši humanitarni uvjeti južnoafrički su argumenti za zahtjev da Sud hitnom privremenom mjerom od Izraela zatraži da zaustavi napade na palestinsku enklavu. To je zahtjev o kojem bi Sud mogao brzo odlučiti. Ali iako su njegove odluke obvezujuće, Sud nema mehanizme za njihovu provedbu. 

S druge strane, Izrael kategorički odbacuje “nečuvenu krvnu klevetu Južnoafričke Republike”, koja je optužila Izrael za počinjenje 'genocida' u Gazi u svojem podnesku Međunarodnom sudu pravde. Ta tvrdnja, kako navode, nema nikakvu činjeničnu ili pravnu osnovu i čini besmislenim pojam 'genocid' - izraz koji je nastao nakon namjernog i sustavnog ubojstva šest milijuna Židova tijekom holokausta.

-Izrael je predan međunarodnom pravu i u potpunosti djeluje u skladu s njim, te usmjerava svoje vojne operacije u Gazi isključivo protiv Hamasa i drugih terorističkih organizacija. I riječju i djelom, Izrael je jasno dao do znanja da civili Gaze nisu njegovi neprijatelji. Izrael ulaže velike napore kako bi minimizirao civilne žrtve u svom ratu protiv Hamasa, koji koristi palestinsko stanovništvo kao ljudski štit kao sastavni dio svoje ratne strategije, i u tu je svrhu namjerno izgradio svoju terorističku infrastrukturu oko i ispod bolnica, škola, džamija i drugih civilnih lokacija, navode izraaelski predstavnici pred sudom.

Dodaju da je osim ovih i drugih Hamasovih ratnih zločina, Hamas također posvećen genocidu nad židovskim narodom.

-Povelja terorističke organizacije Hamas otvoreno poziva na ubojstvo Židova, dok njezini čelnici otvoreno navode da je njihov cilj počiniti zločine 7. listopada 'iznova i iznova'. Dok je u ratu s Hamasom i kao dio svoje cjelovite predanosti međunarodnom pravu i stalnih napora da minimizira učinak koji ima na civilno stanovništvo u pojasu Gaze, Izrael omogućuje ulazak humanitarne pomoći u Pojas Gaze. Međutim, Hamas kontinuirano i sustavno preusmjerava i krade humanitarne zalihe namijenjene stanovnicima Gaze. Ubrzo nakon 7. listopada i nakon zločina koje je Hamas počinio nad civilima u Izraelu, Južnoafrička Republika jasno je izrazila svoje neprijateljstvo prema Izraelu kada je uputila pozive visokim čelnicima Hamasa sa izrazima svoje solidarnost i okrivila Izrael za 'novu eskalaciju' u regiji. Zlonamjerna krvna kleveta koju promiče Južna Afrika može se shvatiti samo kao dio njezine aktivne potpore Hamasu i zločinima koje je Hamas počinio, navode Izraelci.

Tvrde da je jedina svrha optužbi koje je iznijela Južna Afrika kleveta Države Izrael i ometanje njezinih napora da spriječi još jedan napad poput onog koji se dogodio 7. listopada, da obrani svoje građane od kontinuiran neselektivne raketne paljbe i oslobodi preko 100 talaca (uključujući dojenčad, djecu, žene i starije osobe) koje još uvijek drži Hamas.

-Omogućavanjem predstavnicima Hamasa da djeluju sa njene teritorije, te podnošenjem krvne klevete protiv Izraela u vrijeme kada se brani od onih koji traže njegovo uništenje, Južna Afrika postala je kriminalni saučesnik u genocidnoj, terorističkoj organizaciji. Baš kao i u slučaju sa odlukom da podrži Omara AI Bashira nakon njegove optužnice za počinjenje genocida u Darfuru, ova će odluka ostaviti neizbrisivu moralnu mrlju na ugledu Južne Afrike, ističu izraelski predstavnici. Odluka suda očekuje se naknadno.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.