NJEMAČKI OBAVJEŠTAJCI

‘ISIL i dalje među izbjeglicama šverca džihadiste u Europu’

Foto: Reuters/Pixsell
‘ISIL i dalje među izbjeglicama šverca džihadiste u Europu’
26.07.2018.
u 20:09
Ekstremizam svih predznaka buja u Njemačkoj kao nikada do sada, a najviše raste broj islamista, kojih ima 26.000
Pogledaj originalni članak

Esktremizam svih predznaka buja u Njemačkoj kao nikada do sada. Osim porasta islamskog radikalizma, pogotovo salafitskog pokreta, Njemačku zabrinjava i rast broja “građana Reicha”, koji demokratsku Njemačku ne priznaju kao državu. 

Naime, prema godišnjem izvješću Ureda za zaštitu ustavnog poretka, lani je čak 126 tisuća građana Njemačke pripadalo nekoj ekstremističkoj grupaciji, što je devet posto više nego 2016., kazao je predsjednik Ureda za zaštitu ustavnog poretka Hans-Georg Maassen. Prema mišljenju njemačkog ministra unutarnjih poslova Horsta Seehofera iz stranke Kršćansko-socijalna unija (CSU), to je velika brojka koja donosi „brojne i različite“ opasnosti za Njemačku. 

Prijete novi napadi

Najviše zabrinjava porast islamista, odnosno broj sljedbenika salafizam koji su “orijentirani na nasilje” i “džihad”. Njemačka broji oko 26.000 članova islamskih radikala, a među njima je 10.800 salafista od kojih tisuću osoba spada u uži krug "potencijalnih terorista“ i njihov broj snažno raste. Prema izvješću njemačkih obavještajaca, ono što najviše zabrinjava jest to što ti salafisti radikaliziraju mlade migrante i izbjeglice.

U izvješću se navodi kako kod povratnika džihadista s ratnog područja u Siriji i Iraku vide opasnost kao moguće počinitelje terorističkih napada s obzirom na to da imaju iskustva u baratanju s oružjem i eksplozivom, kao i brojne kontakte s drugim, bivšim, džihadskim borcima i terorističkim organizacijama.

Njemački obavještajci upozoravaju da veliki rizik leži i u činjenici da teroristička organizacija ISIL-a opetovano pokušava krijumčariti svoje borce, prikrivene među migrantima, u Europu i Njemačku. Prema izvještaju o zaštiti ustava, “ISIL koristi migrantske rute kako bi provodio terorističke napade diljem Europe i istodobno nastoji pridobiti izbjeglice u Njemačkoj za terorističke napade”, upozoravaju.

“Građani Reicha”

Broj politički motiviranih kaznenih djela koja se pripisuju ekstremno desnom spektru pao je lani s 1600 na 1054, ali 12.700 desnih radikala, što je oko polovice ekstremno desne scene, smatra se nasilnima. Ono što posebno zabrinjava Njemačku je poglavlje izvješća o ekstremnim skupinama tzv. "građanima Reicha“ koji ne priznaju ustavni poredak i demokratsko uređenje Njemačke.

Njihov se broj 2017. lagano povećao, a scena sada broji oko 18.000 pripadnika, koji kao i klasični desni ekstremisti, njeguju veliku ljubav prema oružju. Raste i ekstremno lijeva scena koja broji 30.000 pripadnika, od kojih jednu trećinu smatraju nasilnima.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.