LUXEMBOURG

Gotovo polovica članica EU-a osuđuje Mađarsku zbog diskriminacije LGBTIQ zajednice

Gotovo polovica članica EU-a osuđuje Mađarsku zbog diskriminacije LGBTIQ zajednice
22.06.2021.
u 19:43
Pogledaj originalni članak

Gotovo polovica država članica EU-a osudila je u utorak Mađarsku zbog zakona kojim se diskriminiraju pripadnici LGBTIQ zajednice i pozvalo EK da iskoristi sva sredstva koja ima na raspolaganju kako bi se osiguralo poštivanje europskog zakonodavstva.

“Izražavamo veliku zabrinutost zbog usvajanja amandmana na više zakona u mađarskom parlamentu kojima se diskriminira pripadnike LGBTIQ zajednice i krše prava na slobodu izražavanja pod izlikom zaštite djece”, kaže se u zajedničkoj izjavi koju potpisuje 13 država članica. To su Belgija, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Irska, Litva, Luksemburg, Nizozemska, Španjolska, Švedska i  Latvija.

Zajedničku deklaraciju potpisali su na inicijativu Belgije ministri vanjskih ili europskih poslova država članica EU-a koji su se okupili na sastanku u Luxembourgu. Jedna od točaka dnevnog reda je i rasprava o okviru članka 7 o vladavini prava u Mađarskoj i Poljskoj.

“Tražimo od Europske komisije kao čuvara europskih ugovora da iskoristi sve instrumente koje ima na raspolaganju kako bi se osiguralo poštivanje europskog prava, uključujući i slanje ovog pitanja na Sud EU-a”, kaže se u zajedničkoj izjavi 13 država članica.

Mađarski parlament je nedavno izglasao amandmane na više zakona kojima se zabranjuje “prikazivanje i promicanje rodnog identiteta različitog od spola po rođenju, promjene spola i homoseksualnosti” osobama mlađim od 18 godina.

“To predstavlja flagrantni oblik diskriminacije na temelju seksualne orijentacije, rodnog identiteta i izražavanja i stoga zaslužuje da bude osuđeno. Uključivost, ljudsko dostojanstvo i jednakost temeljne su vrijednosti Europske unije i ta se načela ne mogu dovoditi u pitanje”, kaže se u izjavi 13 država članica.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto izjavio je u utorak ujutro dolazeći na sastanak da ti zakoni nisu upereni ni protiv koga i da im je jedina svrha zaštita djece od pedofilije.

“Zakon štiti djecu na način da osigurava isključivo pravo roditelja da educiraju svoju djecu u pogledu seksualne orijentacije i zakon ne govori ništa o seksualnoj orijentaciji odraslih”, rekao je Szijjarto, dodajući da kritike dolaze zbog krive interpretacije zakona.

"Zakon treba najprije pročitati pa onda kritizirati”, rekao je.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.