Nosači helikoptera

Francuzi Rusima u tajnosti isplatili 1,1 milijardu eura zbog neisporuke vojnih brodova

Foto: DPA/PIXSELL
Francuzi Rusima u tajnosti isplatili 1,1 milijardu eura zbog neisporuke vojnih brodova
06.08.2015.
u 08:59
Taj je posao između Rusije i Francuske bio opisivan kao najveća prodaja oružja između neke članice NATO-a i Rusije.
Pogledaj originalni članak

Francuska je sa Rusijom postigla dogovor o isplati kompenzacije zbog prošlogodišnje odluke o zaustavljanju isporuke dva vojna broda, piše BBC.

Francuska će u potpunosti vratiti novac Rusiji za dva nosača helikoptera. Ugovor je bio težak 1,2 milijarde eura, a Rusija je unaprijed platila oko 840 milijuna eura. Službena Moskva je izvijestila da smatraju kako je spor ovime potpuno riješen.

U tajnosti isplatili novac

Francuska je zaustavila planiranu isporuku nakon izbijanja sukoba na istoku Ukrajine. Moskva je izvijestila da je Francuska pristala na vraćanje novca. "Francuska je već transferirala ta sredstva i kada vrati opremu, postat će vlasnica brodova", stoji u priopćenju iz Kremlja.

Francuzi su izvijestili da će sa brodova skinuti postavljenu rusku opremu te će je vratiti Rusima. Taj je posao između Rusije i Francuske bio opisivan kao najveća prodaja oružja između neke članice NATO-a i Rusije. Na brodove tipa Mistral može stati 700 vojnika, 16 helikoptera i do 50 oklopnih vozila.

Ruske novine Kommersant pišu da je Francuska "u tajnosti" već prebacila 1,1 milijardu eura kao kompenzaciju za prekid ugovora, piše Sputnik.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.