Shrvani zbog trenutačne situacije

Britanija istražuje samoubojstva među afganistanskim veteranima

Foto: AFP
Britanija istražuje samoubojstva među afganistanskim veteranima
06.09.2021.
u 12:01
Pogledaj originalni članak

Britanija istražuje jesu li neki veterani iz afganistanskog rata izvršili samoubojstvo jer su bili shrvani zbog kaotična povlačenja snaga pod američkim vodstvom iz Afganistana, rekao je britanski ministar u ponedjeljak.

Poniženje zbog munjevitog talibanskog zauzimanja Afganistana nakon 20-godišnjeg rata sa stotinama tisuća žrtava koji je stajao najmanje bilijun dolara porazilo je ratne veterane.

Britanija je od 2001.  izgubila 457 pripadnika oružanih snaga u Afganistanu, što je 13 posto od 3500 žrtava međunarodne vojne koalicije.

James Heappey, niži ministar obrane, najprije je rekao za Sky News da su si neki vojnici oduzeli život u proteklih tjedan dana “zbog osjećaja koje imaju prema onome što se događa u Afganistanu”.

No, Heappey je komentar kasnije povukao, rekavši za BBC da njegova primjedba nije bila točna.

“Ispitujemo vrlo, vrlo pažljivo je li istina da si je netko oduzeo život u zadnjih nekoliko dana”, rekao je za BBC TV.

Ministarstvo obrane reklo je da je Heappey pogriješio i da nema potvrđenih slučajeva samoubojstava među britanskim afganistanskim veteranima zbog povlačenja.

Heappey, koji je prije ulaska u politiku stekao čin bojnika, rekao je da je čuo da talibani sada kontroliraju cijeli Afganistan, ali da situacija u Pandžširu nije promijenila širu sliku.

Britanija strahuje od povratka talibana, a vakuum koji je ostavilo kaotično povlačenje Zapada omogućit će ekstremistima iz Al Kaide da se ukorijene u Afganistanu, samo 20 godina nakon napada na SAD 11. rujna 2001. godine.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.