odao mu počast

Biden: Gorbačov je rijetki lider koji je pridonio sigurnijem svijetu

Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS
Biden: Gorbačov je rijetki lider koji je pridonio sigurnijem svijetu
31.08.2022.
u 08:04
"Nakon desetljeća brutalne političke represije, Gorbačov je usvojio demokratske reforme", rekao je Biden
Pogledaj originalni članak

Američki predsjednik Joe Biden odao je počast posljednjem sovjetskom čelniku Mihailu Gorbačovu, koji je preminuo u utorak, nazvavši ga "rijetkim liderom" i državnikom koji je pridonio "sigurnijem svijetu".

"Kao čelnik SSSR-a surađivao je s (američkim) predsjednikom (Ronaldom) Reaganom na smanjivanju nuklearnog arsenala u dvije zemlje, na veliko olakšanje ljudi širom svijeta koji su se molili da dođe kraj utrci u nuklearnom naoružanju. Nakon desetljeća brutalne političke represije, on je usvojio demokratske reforme", rekao je Biden u priopćenju.

Njegova su djela bila djela "rijetkog lidera", vođe koji je imao dovoljno "mašte da vidi da je moguća drugačija budućnost i hrabrosti da riskira čitavu karijeru da bi do nje došao. Rezultat je bio sigurniji svijet i i više slobode za milijune ljudi", dodao je.

Mihail Gorbačov umro je u utorak u dobi od 91 godine nakon duge i teške bolesti, objavile su ruske novinske agencije citirajući bolnicu.

Dobitnik Nobelove nagrade za mir 1990. za ulogu u okončanju hladnog rata, Gorbačov je proveo 20 posljednjih godina života u političkoj mirovini, ali odlučan da se njegov glas i dalje čuje.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.