I za to su plaćeni

Svađa zastupnika zbog prijedloga o zabrani fašističkih organizacija

Foto: VL Photo
Svađa zastupnika zbog prijedloga o zabrani fašističkih organizacija
13.05.2010.
u 14:25
Zastupnici iz RS-a tvrde da su četnici prvi antifašistički pokret u Europi, što je izazvalo burne reakci
Pogledaj originalni članak

Stare priče o tome tko su bile ustaše, a tko četnici, kakva je bila ratna uloga Handžar divizije iz Drugog svjetskog rata, zaokupile su jučer pozornost članova Zastupničkog doma Parlamenta BiH prilikom rasprave o prijedlogu zakona o zabrani svih fašističkih organizacija u BiH. Iako svi parlamentarci tvrde da su za zabranu fašističkih organizacija, problem je u percipiranju određenih pokreta.

U predloženom zakonu se navode četnički i ustaški pokret te SS Handžar divizija, što je zasmetalo mnogim zastupnicima, posebno iz RS-a. Srbi su odmah najavili da neće podržati zakon, jer je utvrđen bez glasova srpskih ministara u državnoj vladi. Suštinu protivljenja elaborirala je zastupnica SNSD-a Vesna Šain. - Ovim se zakonom prekraja povijest. Draža Mihajlović je organizirao prvi antifašistički pokret u Europi, ustvrdila je Šain, čije su izlaganje prekidali smijeh i upadice ostalih zastupnika.

Replicirao joj je SDP-ov zastupnik Denis Bećirović, ocjenom da je njezin istup ‘uvreda za oko 100.000 žrtava četničkog pokreta u Drugom svjetskom ratu’. - Vi tvrdite da su četnici bili antifašistička organizacija, pa znate li ijednu bitku koju su četnici vodili protiv talijanskih i njemačkih okupatora?, upitao je zastupnik Bećirović. Iako je najavio da će podržati zakon, zamjerke je iznio i šef Kluba SDA Bakir Izetbegović.

U Bosni i Hercegovini se izgleda uvijek mora praviti taj tronožac. Ako smo imali četnike i ustaše, onda i među Bošnjacima treba naći neku fašističku organizaciju, pa je eto izvučena ta Handžar divizija, koja je nakon pobune u Francuskoj 1943. godine uništena. Od tada u BiH nije napravljeno ništa što bi se moglo nazvati promoviranjem ideologije Handžar divizije, kazao je na jučerašnjoj sjednici Bakir Izetbegović.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.