I za to su plaćeni

Svađa zastupnika zbog prijedloga o zabrani fašističkih organizacija

parlament
VL Photo
13.05.2010.
u 14:25

Zastupnici iz RS-a tvrde da su četnici prvi antifašistički pokret u Europi, što je izazvalo burne reakci

Stare priče o tome tko su bile ustaše, a tko četnici, kakva je bila ratna uloga Handžar divizije iz Drugog svjetskog rata, zaokupile su jučer pozornost članova Zastupničkog doma Parlamenta BiH prilikom rasprave o prijedlogu zakona o zabrani svih fašističkih organizacija u BiH. Iako svi parlamentarci tvrde da su za zabranu fašističkih organizacija, problem je u percipiranju određenih pokreta.

U predloženom zakonu se navode četnički i ustaški pokret te SS Handžar divizija, što je zasmetalo mnogim zastupnicima, posebno iz RS-a. Srbi su odmah najavili da neće podržati zakon, jer je utvrđen bez glasova srpskih ministara u državnoj vladi. Suštinu protivljenja elaborirala je zastupnica SNSD-a Vesna Šain. - Ovim se zakonom prekraja povijest. Draža Mihajlović je organizirao prvi antifašistički pokret u Europi, ustvrdila je Šain, čije su izlaganje prekidali smijeh i upadice ostalih zastupnika.

Replicirao joj je SDP-ov zastupnik Denis Bećirović, ocjenom da je njezin istup ‘uvreda za oko 100.000 žrtava četničkog pokreta u Drugom svjetskom ratu’. - Vi tvrdite da su četnici bili antifašistička organizacija, pa znate li ijednu bitku koju su četnici vodili protiv talijanskih i njemačkih okupatora?, upitao je zastupnik Bećirović. Iako je najavio da će podržati zakon, zamjerke je iznio i šef Kluba SDA Bakir Izetbegović.

U Bosni i Hercegovini se izgleda uvijek mora praviti taj tronožac. Ako smo imali četnike i ustaše, onda i među Bošnjacima treba naći neku fašističku organizaciju, pa je eto izvučena ta Handžar divizija, koja je nakon pobune u Francuskoj 1943. godine uništena. Od tada u BiH nije napravljeno ništa što bi se moglo nazvati promoviranjem ideologije Handžar divizije, kazao je na jučerašnjoj sjednici Bakir Izetbegović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?