RS

Stranke iz Srbije na predizbornim skupovima u BiH, Tadić za Dodika

Foto: Dean Moconja
Stranke iz Srbije na predizbornim skupovima u BiH, Tadić za Dodika
01.10.2010.
u 09:07
Na predizbornim skupovima u RS-u političke vođe iz Srbije dolaze otvoreno podržati svoje favorite
Pogledaj originalni članak

Pojavljivanjem na središnjem predizbornom skupu SNSD-a u Doboju predsjednik Srbije Boris Tadić prvi je predsjednik u regiji koji je javno izrazio svoje političke simpatije za jednu stranku koja će se 3. listopada natjecati na općim izborima u BiH.

Bošnjaci protiv Tadića

Tadićeva politička gesta i izjava kako ga s Miloradom Dodikom veže dugogodišnje prijateljstvo i zbog čega, dodao je, podržava svoje prijatelje koji najbolje vode Republiku Srpsku”, ponovno je razljutila bošnjačke političke stranke koje od srbijanskog predsjednika traže neku vrstu političke isprike. S obzirom da su prije nekoliko dana tražili da zbog secesionističkih izjava predsjedatelja Vijeća ministra Nikole Špirića raspravlja Predsjedništvo BiH, Tadićeva izjava na predizbornom skupu Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) da se u Doboju nalazi kako bi podržao Milorada Dodika, Nebojšu Radmanovića, Nikolu Špirića, Igora Radojičića, Dušanku Majkić... u bošnjačkim krugovima ponovno je konotirana kao miješanje u unutarnje stvari BiH.

Spomenimo da je predizborni skup SNSD-a u Doboju počeo himnom Srbije “Bože pravde” i “Moja republika” (himna Republike Srpske) bez himne BiH, cijeli dekor zasmetao je političkim konkurentima u Sarajevu. Spomenimo da predsjednik Srbije Boris Tadić nije jedini politički predstavnik Srbije koji se aktivno uključio u predizborna događanja u BiH. Lider DSS-a Vojislav Koštunica politički podržava SDS i PDP Mladena Ivanića koji je u bliskim odnosima s Dinkićem i njegovim G17 Plus.

Srbija na izborima u BiH

Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja podržava svoju političku braću radikale u RS-u. Bivši radikal i sadašnji predsjednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić podržava Adama Šukla i SNS. On je na predizbornim skupovima svojih favorita u RS-u izjavljivao da je srpski narod u Republici Srpskoj izložen teškim iskušenjima i da tek treba određivati svoju sudbinu, osloboditi se i krenuti voditi svoju državu. No, zbog težine njegove stranačke dužnosti, njegove izjave nisu shvaćene kao izjave predsjednika Srbije Borisa Tadića.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.