na sjeveru kosova

Strahuju od intervencije kosovske vojske i američkih specijalaca

Foto: Reuters/PIXSELL
Strahuju od intervencije kosovske vojske i američkih specijalaca
07.04.2013.
u 10:17
Oko 600 pripadnika 525. borbeno-izviđačke brigade još nisu stigli na Kosovo i njihova specijalnost nisu borbene zadaće već prikupljanje obavještajnih saznanja što još više zabrinjava tamošnje Srbe jer misle kako je to uvod u intervenciju.
Pogledaj originalni članak

Prema pisanju beogradskih Večernjih novosti, na sjeveru Kosova Srbi strahuju od upada Kosovskih sigurnosnih snaga kako se naziva vojska Kosova koja će, kako najavljuje Priština, biti ustrojena do ljeta, ali i postrojbe američkih specijalaca koji su dijelom, navodno, već raspoređeni u Zubin Potok, a kao najave intervencije spominju kako je na cijelom sjeveru Kosova već tri dana isključena voda (struju ne spominju, valjda je ima) i vježbe KSS-a u blizini Kosovske Mitrovice.

 - Oko 1000 pripadnika Kosovskih sigurnosnih snaga pod punom borbenom opremom prošlo je kroz južnu Mitrovicu. Američke odore, naoružanje i način kretanja u skupinama s karakterističnim naredbama gestikulacijom ukazuju tko ih je obučavao. Izveli su "taktičku obuku" na smjeru južna Mitrovica - Bair - Vaganica. Taj teren prema karakteristikama jako nalikuje na smjer Sivi Do - Brđani - Zvečan, gdje u posljednje tri godine traje intenzivno naseljavanje Albanaca. Prema svim procjenama, to bi bio najpovoljniji smjer eventualnog napada na sjever - otkriva za Novosti "obaviješten izvor blizak međunarodnim snagama".

Kako doznaje beogradski dnevnik na terenu, ovo je dosad najozbiljnija "demonstracija sile", ali i podsjeća kako Albanci neće sami krenuti u akciju dok to ne odobri SAD, ali su zabrinuti jer je Thaci najavio moguću intervenciju kada je rekao bi "nepostizanje dogovora moglo dovesti do pogoršanja situacije i Priština će u tom slučaju morati uspostaviti vlast i na sjeveru Kosova".

 Prema saznanjima izvora Novosti, oko 600 pripadnika 525. borbeno-izviđačke brigade još nisu stigli na Kosovo i njihova specijalnost nisu borbene zadaće već prikupljanje obavještajnih saznanja što još više zabrinjava tamošnje Srbe jer misle kako je to uvod u intervenciju.

Neka vrsta obavještajne prethodnice, smatraju izvori Novosti, već je boravila na sjeveru Kosova "i vrlo je indikativno da su pucnjave, paljevine i bombaški napadi u Mitrovici, za koje su bili optuženi 'ekstremni Srbi', zbog kojih je značajno povećan broj pripadnika Eulexa i Kfora, prestale nakon tajanstvenog nestanka četvorice prevoditelja međunarodnih institucija". Isti izvor tvrdi kako su se trojica "predstavljali kao Srbi iz BiH, a jedan kao Hrvat" i daje naslutiti da su ih tamošnji Srbi priveli i "ekspresno" pustili kada se pokazalo da su američki državljani "i poslije ih nitko nije vidio".

Prema neslužbenim informacijama koje objavljuju  Vesti online, u Zubin Potok stigao je jedan ojačani vod od oko 50-60 vojnika za koji se nagađa da je prethodnica 525. borbeno-izviđačke brigade Vojske SAD.

- Bez obzira što su mnogo brojniji, s Thacijem i njegovom OVK lako bismo izašli na kraj, zna on to dobro. Pokušat će nas napasti samo ako bude dobio logistiku od NATO-a i nalog iz Bruxellesa i Washingtona, možda čak i pomoć iz Albanije. Ni to mu neće pomoći da nas stavi pod nadzor, nema te sile koja će nas natjerati pod čizmu Prištine - kaže Srbin iz Zubinog Potoka koji je 1999., kako se hvali, ratovao protiv Thacija i dodaje kako je "važno da izdržimo prvi udar i prva dva-tri dana, kasnije će biti lakše".

>>Dveri: Tko ne sluša pjesmu, slušat će oluju

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.