STAV DVA HDZ-a

Što prije organizirati sastanak stranaka iz Federacije

Foto: VL FOTO
Što prije organizirati sastanak stranaka iz Federacije
07.10.2013.
u 12:08
HDZ BIH i HDZ 1990 smatraju nužnim organiziranje žurnog sastanka stranaka iz Federacije BiH na kojem bi se trebalo doći do usuglašenih i općeprihvatljivih rješenja u izboru članova Predsjedništva BIH iz Federacije BiH
Pogledaj originalni članak

 

 

Izaslanstva HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, predvođena predsjednicima stranaka prof. dr. Draganom Čovićem i Martinom Ragužem, održala su danas, u Domu HDZ BiH u Mostaru međustranački sastanak. Na sastanku je bilo riječi o provedbi odluke suda u Strasbourgu te međusobnim odnosima dvije stranke. Na sastanku se razgovaralo o svim dosadašnjim prezentiranim modelima provedbe presude Suda u Strasbourgu.

Provodeći potpisani sporazum iz Bruxellesa  1. 10. 2013. godine kao i princip da jedan konstitutivni narod ne može drugom birati njegove predstavnike, HDZ BiH i HDZ 1990 predlažu ZAJEDNIČKI USUGLAŠENI model  - „Model minimalne multietničke potpore“, koji predstavlja kombinaciju većinskog i elektorskog modela izbora članova Predsjedništva BiH iz Federacije BiH.

Ovaj model trebao bi biti općeprihvatljiv svim stranama u BiH, jer osigurava provedbu svih principa potpisanih u Bruxellesu, te pruža nadu BiH da može nastaviti svoj euroatlantski put, i sprječava izolaciju BiH koja bi bila posljedica nepostizanja dogovora na predstojećem sastanku u Bruxellesu. HDZ BIH i HDZ 1990 ostaju otvoreni i za sve druge prijedloge i modele izbora članova Predsjedništva BiH koji su na tragu principa potpisanog sporazuma u Bruxellesu 1. listopada 2013. godine.

Zbog poštivanja preuzetih obveza i rokova iz Bruxellesa, HDZ BIH i HDZ 1990 smatraju nužnim organiziranje žurnog sastanka stranaka iz Federacije BiH na kojem bi se trebalo doći do usuglašenih i općeprihvatljivih rješenja u izboru članova Predsjedništva BIH iz Federacije BiH.

Na sastanku se razgovaralo i o međusobnim odnosima dvaju stranaka na svim  razinama, te je zaključeno kako će se 28. listopada u Mostaru održati zajednički sastanak vodstava dvaju stranaka, na kojem će se analizirati međusobni odnosi, s ciljem unaprjeđenja međusobne suradnje na svim razinama. U izaslanstvu HDZ BIH bili su: predsjednik prof. dr. Dragan Čović, dopredsjednici Borjana Krišto  i Marinko Čavara, te glavni tajnik HDZ BiH Vlado Džoić. U izaslanstvu HDZ 1990 bili su: predsjednik Martin Raguž, zamjenik predsjednika Rudo Vidović, predsjednik Središnjeg odbora Nediljko Rimac, te glavni tajnik HDZ 1990 Josip Merdžo.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.