SREDNJA BOSNA

Što nisu uspjeli u ratu, rade im u miru

Foto: VL FOTO
Što nisu uspjeli u ratu, rade im u miru
09.07.2011.
u 12:24
SDP već dogovorio da sa SBB-om izigra HSP, a SDA da sa SBiH isključi Boljitak u raspodjeli pozicija u središnjoj Bosni
Pogledaj originalni članak

Sukladno očekivanju, bošnjačka politička platforma, kojoj okosnicu čine SDP BiH i SDA, nakon političkog terorizma u Federaciji BiH, a zatim i u Županiji Središnja Bosna, s izbacivanjem Hrvata iz vlasti nastavila je s pravnim nasiljem kojemu je cilj ovu županiju preuzeti potpuno pod svoj nadzor. Ono što se činilo u ratu, nastavlja se u miru institucionalnom agresijom, a pri tome ih ne mogu zaustaviti čak niti podobni Hrvati iz HSP-a i Narodne stranke Radom za boljitak koje su instalirali u nezakonitu Vladu.

Unitarizacija

Naime, na izvanrednoj sjednici Vlade, koja je održana u četvrtak u Travniku, došlo je do prvog pucanja koalicije dviju bošnjačkih stranaka s Narodnom strankom Radom za boljitak i Hrvatskom strankom prava koja ima ministra u Vladi iako nema niti jednoga zastupnika u županijskome Saboru. Naime, navodni premijer Tahir Lendo sazvao je izvanrednu sjednicu o čijem dnevnom redu, kako saznajemo iz platformaških krugova, Hrvati nisu znali ništa. Nelegalni ministar obrazovanja, znanosti, kulture i športa Senad Selimović dostavio je prijedlog imenovanja članova školskih odbora s područja Srednjobosanske županije. Prema proceduri, općine trebaju dostaviti svoje prijedloge za članove školskih odbora, kao i predstavnici nastavnoga vijeća svake škole. Umjesto toga, Selimović je odredio članove po svojim partijskim nahođenjima i obećanjima. Na sjednici Vlade tome su se usprotivili ministar pravosuđa i uprave Ivica Davidović iz HSP-a i ministar šumarstva, vodoprivrede i poljoprivrede Anto Karatović iz Boljitka. No, njihovi su bošnjački mentori to shvatili kao prolaznu ljutnju te su nastavili s izborom školskih odbora. Kada su shvatili da ništa ne znače i da će kolege iz bošnjačkog SDP-a i SDA nastaviti po svome, napustili su sjednicu. Imenovanje školskih odbora vjerojatno je i jedan od prvih koraka za provedbu procesa ujedinjenja dviju škola pod istim krovom te donošenja i drugih odluka kojim se Hrvatima oduzimaju mehanizmi zaštite njihova nacionalnog i kulturnog identiteta te daljnje unitarizacije županije.

Trgovina pozicijama

Valja reći da je već započela otvorena trgovina s ciljem potpunog isključivanja i ‘platformaških’ Hrvata iz vlasti u Županiji Središnja Bosna. Tako se SDP nagodio sa Savezom za bolju budućnost te će, umjesto HSP-a, u raspodjeli pozicija sudjelovati ova bošnjačka stranka. Istodobno, SDA će umjesto Boljitka, oko pozicija trgovati sa Strankom za BiH. Tako je, po neslužbenim tvrdnjama, već usuglašeno da će poslovi vezani za sječu šume pripasti kadrovima Saveza za bolju budućnost, dok su pak SBiH obećane pozicije u javnim poduzećima.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

VR
vrisak
07:19 10.07.2011.

ZAR VAS NIJE SRAMOTA U DANASNJE VRIJEME JOS STE UVJEK HRVATSKE JUDE!!

MO
mozel
09:04 10.07.2011.

Probudite Herceg-Bosnu koja je bila i uspavana i tako da ima svak svoje i savk sebi donosi odluke kako mu pase. BEZ PODJELE NEMA NAGODBE !

OB
-obrisani-
23:52 10.07.2011.

što nisu mogli u ratu, to čine u miru - to se odnosi i na Hrvatsku