na svom položaju

Stefanović: Zahtjevi Srba sa sjevera Kosova neostvarivi

Foto: AFP/Pixsell
Stefanović: Zahtjevi Srba sa sjevera Kosova neostvarivi
21.10.2011.
u 09:57
- Situacija s barikadama je neodrživa, jer su prolazi već mjesec dana blokirani - kazao je Degert
Pogledaj originalni članak

Borko Stefanović, šef pregovaračkog tima Beograda s Prištinom u intervjuu beogradskoj Politici rekao je kako je "najveći dio zahtjeva iznesenih na skupštini četiri srpske općine na sjeveru Kosova, neostvariv i politički motiviran" te da oni predstavljaju politički stav DSS i SNS.

Komentirajući zahtjev skupštine da se dijalog Beograda i Prištine vrati pod okrilje UN, Stefanović je ukazao na realnost kako rezolucija koju bi Srbija podnijela Vijeću sigurnosti "nikada ne bi bila usvojena zbog veta zemalja koje su priznale neovisnost Kosova".

- Rješenje problema za prijelaze Jarinje i Brnjak je blizu - rekao je Stefanović dodajući da bi trebalo razmišljati kako omogućiti opskrbu KFOR-a, "što bi dovelo do smanjenja tenzija".

Vincent Degert, šef misije EU u Srbiji odbacio je u razgovoru za Blic, mogućnost "pregovaranja o srpskim uvjetima i o barikadama". Ocijenio je da se iz deklaracije Srba sa sjevera Kosova "ne vidi ni rješenje, ni volja da se dođe do realnog rješenja u trenutnoj situaciji". - Situacija s barikadama je neodrživa, jer su prolazi već mjesec dana blokirani - kazao je Degert uvjeren kako će KFOR i Eulex pronaći rješenje.

Nakon jučerašnjeg pokušaja KFOR-a da ukloni barikade na sjeveru Kosova i prosvjeda lokalnih Srba, jutros je svatko na svom položaju: Srbi na barikadama, KFOR kod konvoja, javlja novinar B92 s mjesta događaja i dodaje kako je noć protekla mirno. Trenutna situacija je ovakva, javlja B92: u Jagnjenici četiri kamiona dijeli vojnike KFOR-a od Srba, koji su zapravo prepreka konvoju KFOR-a koji je jučer pokušao tim smjerom stići do prijelaza Brnjak. KFOR se i dalje nalazi na oko 150 metara udaljenosti od barikada koje su Srbi postavili u selu Zupče i jutros nije pokušao ukloniti tu barikadu, koja se nalazi na prometnici Kosovska Mitrovica - Ribarić.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.