Pad za jednu razinu

Standard & Poor's Španjolskoj snizio kreditni rejting na AA-

Foto: 'MARCELO DEL POZO'
Standard & Poor's Španjolskoj snizio kreditni rejting na AA-
14.10.2011.
u 10:39
Rejting je smanjen ponajprije zbog niskog rasta i visokog duga u privatnom sektoru.
Pogledaj originalni članak

Nakon što je ovog mjeseca agencija Moody's smanjila kreditni rejting Italiji za čak tri razine, slična, iako nešto blaža sudbina zadesila je još jednu državu PIGS-a.

Naime, agencija Standard & Poor's smanjila je u četvrtak dugoročni kreditni rejting Španjolskoj za jednu razinu, s AA na AA-, i to zbog niskog rasta i visokog duga privatnog sektora. Kako prenosi BBC, u agenciji su naglasili i kako će visoka nezaposlenost te zemlje nastaviti sputavati gospodarstvo.

Kreditni rejting Španjolskoj je prošli tjedan smanjio i Fitch, agencija koja je u četvrtak smanjila i rejtinge britanskim bankama Lloyd i RBS, kao i švicarskoj UBS. U Standard & Poor's naglasili su kako u Španjolskoj, usprkos izdržljivosti gospodarstva u ovoj godini, postoje opasnosti za rast u obliku visoke nezaposlenosti, težih financijskih uvjeta, visokog duga privatnog sektora te gospodarskom zastoju njezinih glavnih trgovinskih partnera.

Zabrinjavajuća i je "nedovršenost" reforme tržišta rada, kao i financijski profil bankarskog sustava koji će, prema mišljenju agencije, i dalje slabjeti. Agencija je zaprijetila i daljnjim snižavanjem rejtinga u slučaju pogoršanja gospodarstva.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.