Pad za jednu razinu

Standard & Poor's Španjolskoj snizio kreditni rejting na AA-

'Spain\'s Prime Minister Jose Luis Rodriguez Zapatero delivers his speech during a party meeting in the Andalusian capital of Seville February 13, 2011. REUTERS/Marcelo del Pozo (SPAIN - Tags: POLITIC
'MARCELO DEL POZO'
14.10.2011.
u 10:39

Rejting je smanjen ponajprije zbog niskog rasta i visokog duga u privatnom sektoru.

Nakon što je ovog mjeseca agencija Moody's smanjila kreditni rejting Italiji za čak tri razine, slična, iako nešto blaža sudbina zadesila je još jednu državu PIGS-a.

Naime, agencija Standard & Poor's smanjila je u četvrtak dugoročni kreditni rejting Španjolskoj za jednu razinu, s AA na AA-, i to zbog niskog rasta i visokog duga privatnog sektora. Kako prenosi BBC, u agenciji su naglasili i kako će visoka nezaposlenost te zemlje nastaviti sputavati gospodarstvo.

Kreditni rejting Španjolskoj je prošli tjedan smanjio i Fitch, agencija koja je u četvrtak smanjila i rejtinge britanskim bankama Lloyd i RBS, kao i švicarskoj UBS. U Standard & Poor's naglasili su kako u Španjolskoj, usprkos izdržljivosti gospodarstva u ovoj godini, postoje opasnosti za rast u obliku visoke nezaposlenosti, težih financijskih uvjeta, visokog duga privatnog sektora te gospodarskom zastoju njezinih glavnih trgovinskih partnera.

Zabrinjavajuća i je "nedovršenost" reforme tržišta rada, kao i financijski profil bankarskog sustava koji će, prema mišljenju agencije, i dalje slabjeti. Agencija je zaprijetila i daljnjim snižavanjem rejtinga u slučaju pogoršanja gospodarstva.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?