Prva tema

Sladoljev o Livaji: 'Pjevanje na finalu kupa nije bilo pametno. Pokazao je neke komplekse'

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Sladoljev o Livaji: 'Pjevanje na finalu kupa nije bilo pametno. Pokazao je neke komplekse'
10.06.2023.
u 14:58
Pogledaj originalni članak

U posljednjih mjesec dana Marko Livaja je privukao puno pozornosti. Najprije podrugljivim pjesmama s Torcidom upućenima Funcutima nakon što je Hajduk na Rujevici protiv Šibenika osvojio Hrvatski kup. Tijekom utakmice navijačka skupina Hajduka uništila je stolice i travnjak, za što je Rijeka tražila 100 tisuća eura.

Ovoga tjedna došao je nastavak te epizode kada je na prvom treningu priprema za polufinale Lige nacija koje Hrvatska igra protiv Nizozemske u Rotterdamu 14. lipnja ušao u sukob s nekoliko gledatelja koji su mu psujući ga i vrijeđajući, pokazivali na uništene sjedalice istočne tribine. U konačnici, napadač Hajduka otišao je iz reprezentacije rekavši da bi "svojim ostankom samo bio smetnja ekipi koja zaslužuje imati mir tijekom priprema".

Niz je sportaša koji su, noseći dres kluba ili reprezentacije, istovremeno iskazivali osobne stavove i izazvali bijes ili podršku pojedinih društvenih skupina. Posljednji primjer istup je nogometaša Hajduka Marka Livaje protiv navijača Šibenika, koji je na kraju eskalirao odlaskom iz reprezentacije. No riječ je o čestoj pojavi, koja ruši granice između sporta, navijanja i biznisa. Je li sport navijanje ili posao, komentirali su Marko Sladoljev, zastupnik Mosta u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, te Aleksandar Holiga, glavni urednik Telesporta. Zašto se to radi Livaji, a ne nekom drugom, pitao je Macan.

''Zato što je Livaja najpopularniji i najbolji igrač u Hrvatskoj ligi i zato što igra za Hajduk. Da igra za Dinamo ovo mu se sigurno ne bi dogodilo'', rekao je Holiga, koji se zapitao i zašto Dalić nije stao iza svog igrača, ''a ne pričao o nekakvim loptama koje su se odbile na tribinu''. ''Ako si ti voditelj neke organizacije, neke momčadi ili ekipe i netko tvog u timu uzme za zub, nekako se očekuje da bi ti kao vođa trebao stati između'', ustvrdio je Holiga.

''Treba sve gledati u kontekstu ovog što se dogodilo prije ovog incidenta u Rijeci. Pjevanje u Rijeci na finalu kupa nije bilo pametno. Pogotovo u kontekstu u kojem se dogodilo - Hajduk osvaja Kup, i ti si u sportskom smislu pobijedio svog suparnika. Tada uzimaš megafon i pjevaš pjesmu uvredljivu za navijače suparničkog tima, koji je, usput rečeno, puno manji klub i po tradiciji i po rezultatima od Hajduka. I time je pokazao neke komplekse, komentirao je Sladoljev Livaju, dodavši kako se oko Hajduka stalno slaže neka priča o urotama, što nije dobro za klub.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.