SJAJAN POTEZ

Mijenjaju se pravila! VAR više neće 'ubijati' emocije i trošiti vrijeme tijekom utakmica

Mijenjaju se pravila! VAR više neće 'ubijati' emocije i trošiti vrijeme tijekom utakmica
14.10.2021.
u 16:48
Pogledaj originalni članak

Nogomet se s uvođenjem videopodrške sucima (VAR) podosta promijenio, no mnogi se žale da je ili ubio emociju ili sami tijek utakmice zbog predugih čekanja kod potvrde ili poništenja pogotka, odnosno, sporne situacije. I to bi se trebalo promijeniti!

Barem kad se radi o zaleđima... Ona su najspornija u ovom trenutku jer nakon što pomoćni sudac vidi da je potencijalno nedopuštena pozicija za napadača, ne diže zastavicu nego čeka kraj akcije i tek je onda diže, tako da u slučaju njegove pogreške ne stane akcija s mogućim pogotkom.

Ako padne gol, igrači slave, navijači slave... I onda VAR sve poništi nekoliko minuta kasnije, kao što smo mogli vidjeti na utakmici Hrvatske i Slovačke nakon pogotka Nikole Vlašića. Tako nešto uskoro će biti anulirano.

Jer, FIFA priprema (r)evoluciju u smislu kompletne automatizacije signalizacije zaleđa, bez potrebe za pomoćnim sucima. – Mnogo je mogućnosti kako izvesti bolju situaciju, ali zasad su detalji tajni i ne mogu ih otkrivati. Ono što mogu reći jest da će doći do velike evolucije u sudačkom segmentu. Sve se pomno istražuje i već sad je tehnologija toliko napredna da s potpunom preciznošću u trenutku prepoznaje zaleđe čak i ako se radi o pet ili šest centimetara – kazao je na konferenciji za medije u Parizu Arsene Wenger, proslavljeni trener koji sad u Fifi radi kao voditelj globalnog nogometnog razvoja.

Dok se to ne dogodi, postojat će kontroverzije kao u slučaju finala Lige nacija, kad je Kylian Mbappe zabio Španjolcima, a ni uz postojeću tehnologiju nije se moglo otkriti je li bilo zaleđa ili nije. Wenger tvrdi da FIFA ima učinkovit alat za to i da će biti spreman iduće godine. Ako bude prije proljeća, kad se uobičajeno dogovaraju promjene u nogometnim pravilima, novitet će se početi provoditi godinu kasnije, kako Fifina procedura i nalaže. Samim time, prije 2023. ništa od automatiziranog signaliziranja zaleđa, ali za Europsko prvenstvo 2024. sve bi moglo biti već potpuno uhodano!

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.