SJAJAN POTEZ

Mijenjaju se pravila! VAR više neće 'ubijati' emocije i trošiti vrijeme tijekom utakmica

14.10.2021.
u 16:48

Nogomet se s uvođenjem videopodrške sucima (VAR) podosta promijenio, no mnogi se žale da je ili ubio emociju ili sami tijek utakmice zbog predugih čekanja kod potvrde ili poništenja pogotka, odnosno, sporne situacije. I to bi se trebalo promijeniti!

Barem kad se radi o zaleđima... Ona su najspornija u ovom trenutku jer nakon što pomoćni sudac vidi da je potencijalno nedopuštena pozicija za napadača, ne diže zastavicu nego čeka kraj akcije i tek je onda diže, tako da u slučaju njegove pogreške ne stane akcija s mogućim pogotkom.

Ako padne gol, igrači slave, navijači slave... I onda VAR sve poništi nekoliko minuta kasnije, kao što smo mogli vidjeti na utakmici Hrvatske i Slovačke nakon pogotka Nikole Vlašića. Tako nešto uskoro će biti anulirano.

Jer, FIFA priprema (r)evoluciju u smislu kompletne automatizacije signalizacije zaleđa, bez potrebe za pomoćnim sucima. – Mnogo je mogućnosti kako izvesti bolju situaciju, ali zasad su detalji tajni i ne mogu ih otkrivati. Ono što mogu reći jest da će doći do velike evolucije u sudačkom segmentu. Sve se pomno istražuje i već sad je tehnologija toliko napredna da s potpunom preciznošću u trenutku prepoznaje zaleđe čak i ako se radi o pet ili šest centimetara – kazao je na konferenciji za medije u Parizu Arsene Wenger, proslavljeni trener koji sad u Fifi radi kao voditelj globalnog nogometnog razvoja.

Dok se to ne dogodi, postojat će kontroverzije kao u slučaju finala Lige nacija, kad je Kylian Mbappe zabio Španjolcima, a ni uz postojeću tehnologiju nije se moglo otkriti je li bilo zaleđa ili nije. Wenger tvrdi da FIFA ima učinkovit alat za to i da će biti spreman iduće godine. Ako bude prije proljeća, kad se uobičajeno dogovaraju promjene u nogometnim pravilima, novitet će se početi provoditi godinu kasnije, kako Fifina procedura i nalaže. Samim time, prije 2023. ništa od automatiziranog signaliziranja zaleđa, ali za Europsko prvenstvo 2024. sve bi moglo biti već potpuno uhodano!

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije